De Kunst van Vrijheid

Indrukwekkende tijdelijke kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties

Een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, museum Bevrijdende Vleugels in Best en het Biesbosch MuseumEiland is vanaf maart 2020 éxtra bijzonder. In het kader van ’75 jaar vrijheid’ zorgen tijdelijke kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars voor een unieke beleving bij deze locaties. De kunst gaat een bijzondere verbinding aan met de locatie en haar verhalen waardoor je écht op een andere manier stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Met ‘De Kunst van Vrijheid’ laat Brabant Remembers niet alleen de impact zien van de Tweede Wereldoorlog toen, maar ook de relevantie ervan voor nu en voor morgen. Tickets zijn vanaf 4 februari online verkrijgbaar. 

Hieronder een korte omschrijving per locatie:

Crossing Time – Nationaal Monument Kamp Vught
Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught worden bezoekers ondergedompeld in projectiebeelden, licht en geluid. Ze worden zélf onderdeel van de ruimtelijke kunstinstallatie ‘Crossing Time’. De plek van de bezoekers op het buitenterrein is bepalend voor hun rol in dit spectaculaire audiovisuele schouwspel. Met ‘Crossing Time’ nodigen Beeldjutters en Isabel Nielen mensen uit na te denken en overeenkomsten te zoeken tussen het heden en verleden. Crossing Time is een indrukwekkende avondvoorstelling, aanvullend op een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught.

Panorama Ysselsteyn – Oorlogsmuseum Overloon/Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn
In Ysselsteyn, op 15 minuten rijden van Oorlogsmuseum Overloon, ligt de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland. Een duizelingwekkend aantal kruizen met witte letters, voor iedere gesneuvelde soldaat één. Twee bijzondere locaties die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Elk uur tussen zonsopkomst en zonsondergang bedekken klanken de begraafplaats. Deze fascinerende klankbeleving, via geluidsinstallaties verspreid over het veld en in samenspel met het carillon, haalt de bezoeker uit de dagelijkse realiteit op Ysselsteyn. Hiermee schept componistenduo Strijbos & Van Rijswijk een moment waarin de bezoeker haar relatie met de geschiedenis kan herdenken, bevragen en herinterpreteren.
Daarnaast zorgen operazangeressen in de maanden maart, april en mei op vastgestelde avonden voor een wonderlijk belevingstheater. Zij bewegen zich al zingend over de begraafplaats en vertolken daarmee de verhalen van de mensen die daar begraven liggen. Ze geven een stem aan soldaten en aan overlevenden, aan hun geliefden en dierbaren. Tickets voor deze performances zijn online verkrijgbaar en extra interessant in combinatie met een bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon.

Airborne – Bevrijdende Vleugels in Best
Duizenden paratroopers, honderden gliders en vliegtuigen werden 75 jaar geleden ingezet om ons land te bevrijden. Vanaf de grond en vanuit de lucht een indrukwekkend, hoopvol, angstig, bevrijdend, gevaarlijk en intens beeld. Op basis van dit beeld bedacht Blauwe Uur ‘Airborne’, een canvas van 3300 witte vlaggen boven de hoofden van de bezoekers, op de heide naast museum Bevrijdende Vleugels. Deze vlaggen staan symbool voor de vele paratroopers die hier naar beneden kwamen én voor vrijheid, feest en vrede. Dagelijks na zonsondergang verbeelden kleurrijke projecties op de wapperende vlaggen deze sprong, het vallen, het zweven op de wind en de veelheid van parachutisten. Met ‘Airborne’ creëert Blauwe Uur een moment om je te verbeelden wat er 75 jaar geleden is gebeurd.

waiting for it to end… – Biesbosch MuseumEiland
Dit indrukwekkende kunstwerk heeft een prachtige plek op de punt van het eiland. Zittend naast elkaar kijken twee mensen uit over het water. Het hoofd van de één rust op de schouder van de ander, met hun blik op de horizon. Deze installatie van de Palestijns-Libanese kunstenaar alaa minawi laat twee mensen zien die wachten op het einde van de wreedheid van de oorlog – van alle oorlogen – zodat ze in vrede verder kunnen leven. Vanaf maart tot en met september vinden maandelijks tegen het decor van dit imposante kunstwerk wisselende theater- en muziekvoorstellingen plaats in samenwerking met Kunstmin. Tickets voor deze voorstellingen zijn aanvullend op een bezoek aan Biesbosch MuseumEiland.

Tickets en info
Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 4 februari via brabantremembers.com. Hier vind je ook meer informatie over ‘De Kunst van Vrijheid’ en de volledige programmering.

De Kunst van Vrijheid: meer kunstprojecten en bijzondere locaties
Ook het Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom, de STILLLEVEN expositie in de LocHal in Tilburg en het Maczek Memorial Breda – opening 31 maart 2020 – zijn onderdeel van ‘De Kunst van Vrijheid’.

 

Crossing Time
Nationaal Monument Kamp Vught (©Karin Jonkers)

Airborne
Museum Bevrijdende Vleugels

Panorama
Ysselsteyn en Overloon (©Ivonne Voigt)

waiting for it to end…
Biesbosch MuseumEiland (©Hassan Mourad)