waiting for it to end...

Biesbosch MuseumEiland

Zittend naast elkaar kijken twee mensen uit over het water. Het hoofd van de één rust op de schouder van de ander, met hun blik op de horizon. Deze installatie van de Palestijns-Libanese kunstenaar alaa minawi laat twee mensen zien die wachten op het einde van de wreedheid van de oorlog – van alle oorlogen – zodat ze in vrede verder kunnen leven.

waiting for it to end…

in tijden van oorlog, zijn er mensen die vechten
anderen die vluchten
anders die thuis blijven
wachtend totdat het eindigt …

Tijdens de oorlog werd de Biesbosch gezien als een moeilijk begaanbaar ‘niemandsland’. Het werd zo het decor voor smokkelaars en onderduikers. Nadat zuidelijk Nederland in 1944 was bevrijd, werd de Biesbosch gebruikt als een locatie voor crossings tussen bezet en bevrijd gebied. Het was een van de laatste Brabantse plekken waar nog gewacht werd op het einde van de oorlog.

waiting for it to end … van alaa minawi is een installatie bij Biesbosch MuseumEiland die gewone mensen toont, wachtend op het eindigen van de wreedheid van de oorlog, van alle oorlogen, zodat ze in vrede kunnen voortleven. Twee mensen kijken zittend naast elkaar naar de horizon. Het hoofd van de een rust op de schouder van de ander. Terwijl ze wachten, vervagen ze langzaam. Planten en mos beginnen het koppel te overwoekeren. Totdat van de mensen alleen nog de contouren zichtbaar zijn, van gehard metaal, terwijl ze nog steeds wachten.

waiting for it to end … gaat over volharding, en over de meest simpele behoefte in het leven: te kunnen leven in rust en vrede. Dit betreft de burgers die niets met de oorlog van doen hadden, maar toch de Tweede Wereldoorlog moesten doorstaan. Maar ook de mensen overal op aarde voor wie oorlog nog steeds een dagelijkse praktijk is, en die nog steeds wachten, tot het allemaal eindigt.

Tickets en praktische informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE
Locatie: Biesbosch MuseumEiland (Hilweg 2, Werkendam)
Data: vanaf 9 maart
Meer informatie: Op 18 april, 23 mei, 20 juni, 18 juli, 22 augustus vinden er tegen de achtergrond van dit kunstwerk in de middag diverse theater- en muziekvoorstellingen plaats die thematisch aansluiten bij De Kunst van de Vrijheid, geprogrammeerd door Kunstmin. Bezoekers kunnen zo het kunstwerk op een andere manier ervaren.

TICKETS
Bezoek je het Biesbosch MuseumEiland? Dan kun je gratis het kunstwerk bekijken.

Voor de voorstellingen kun je hier binnenkort tickets kopen. 

CORONA-VIRUS
Het Biesbosch MuseumEiland is vanwege het Corona-virus tot nader order gesloten.

Roadmovie

Binnenkort meer informatie.

Over alaa minawi:

alaa minawi is een Palestijns-Libanese kunstenaar, die woont in Amsterdam. Hij werkte als performer, licht designer of scenograaf mee aan meer dan 300 kunstprojecten. In 2010 begon alaa minawi te experimenteren met licht in artistieke contexten. Uit deze experimenten kwamen de afgelopen jaren verschillende lichtkunstwerken voort, waaronder ‘My light is your light’, dat voor Amsterdam Light Festival gemaakt werd. alaa minawi heeft een interesse in de thema’s van thuiszijn en erbij horen en de relatie die dit gevoel heeft met fysieke plekken, wat vaak een inspiratie vormt voor zijn (performatieve) installaties.

Credits waiting for it to end…
Concept: alaa minawi
Technische productie: Koen Van Oosterhout
Technische studie: Adviesbureau Bouwconstructies van Ooi V.O.F. Gouda
Staal montage: Smederij Van Rijn B.V.
Artist impression tekeningen: Hassan Mourad