Panorama Ysselsteyn

Oorlogsmuseum Overloon en Duitse OorlogsBegraafplaats Ysselsteyn

Strijbos & Van Rijswijk onttrekken het landschap aan de dagelijkse realiteit door het te ‘bedekken’ met klank. Zo ontstaat een nieuw soort relatie tussen het publiek en de Duitse OorlogsBegraafplaats Ysselsteyn. De betekenis, de werking, het effect van Panorama ontstaat door het samenspel van kunstwerk, toeschouwer en omgeving. Panorama functioneert als een soort katalysator om verschillende lezingen mogelijk te maken.

Panorama Ysselsteyn

In Ysselsteyn, op 15 minuten rijden van Oorlogsmuseum Overloon, ligt de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland. Een duizelingwekkend aantal kruizen met witte letters, voor iedere gesneuvelde één. Twee bijzondere locaties die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Elk uur tussen zonsopkomst en zonsondergang bedekken klanken de begraafplaats. Deze fascinerende klankbeleving, via geluidsinstallaties verspreid over het veld en in samenspel met het carillon, haalt de bezoeker uit de dagelijkse realiteit op Ysselsteyn. Hiermee schept componistenduo Strijbos & Van Rijswijk een moment waarin de bezoeker haar relatie met de geschiedenis kan herdenken, bevragen en herinterpreteren. Strijbos & Van Rijswijk onttrekken het landschap aan de dagelijkse realiteit door het te ‘bedekken’ met klank. De betekenis van Panorama Ysselsteyn ontstaat door een fascinerende klankbeleving die de bezoeker de militaire begraafplaats op een andere manier laat ervaren. Met Panorama Ysselsteyn wordt het publiek uitgenodigd een ervaring in te stappen waar ruimte is voor eigen interpretatie in een collectieve beleving.
Daarnaast zorgen operazangeressen in de maanden maart, april en mei op vastgestelde avonden voor een wonderlijk belevingstheater. Tickets voor deze performances zijn online verkrijgbaar en extra interessant in combinatie met een bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon.

Tickets en praktische informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE
Locatie: Duitse OorlogsBegraafplaats Ysselsteyn (Timmermannsweg 75, Ysselsteyn)
Data: Van 8 maart t/m 7 juni dagelijks om 11.00, 14.00 en 16.00 uur

Een aanvullend bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon wordt aangeraden.

TICKETS
Panorama Ysselsteyn is gratis te bezoeken.
Tickets voor de voorstellingen op 26, 27 en 28 maart, 30 april en 1 en 2 mei kosten €7,50 en zijn binnenkort verkrijgbaar via de webshop.

Roadmovie

Binnenkort meer informatie.

Over Strijbos & Van Rijswijk:

De crossmediale elektro-akoestische muziek van Strijbos & Van Rijswijk levert internationaal veel lof op. In hun composities, die variëren van pure muziek tot ruimtelijke installaties, kunnen ze projectie op schermen integreren, de akoestische eigenschappen van de ruimte waar een stuk plaatsvindt. Strijbos & Van Rijswijk dagen mensen uit om het met een open geest te benaderen. Ze kunnen er omheen lopen, er doorheen lopen, er zelf in gaan zitten. Het geluid kan uit verschillende richtingen komen. Het kan ze omringen, overspoelen. De geluidsbronnen kunnen over een ruimte worden verdeeld – de bezoekers kunnen de verschillende geluidsgebeurtenissen ervaren.
Strijbos & Van Rijswijk inspireren de verbeelding door middel van geluid. Hun installaties en composities transformeren alledaagse locaties, objecten, ruimtes en soms zelfs gedachten.

“We dagen ons publiek uit om zich proactief met het werk bezig te houden. Juist deze interactie brengt ons werk tot leven.”