Panorama Ysselsteyn

Oorlogsmuseum Overloon en Duitse OorlogsBegraafplaats Ysselsteyn

Strijbos & Van Rijswijk onttrekken het landschap aan de dagelijkse realiteit door het te ‘bedekken’ met klank. Zo ontstaat een nieuw soort relatie tussen het publiek en de Duitse OorlogsBegraafplaats Ysselsteyn. De betekenis, de werking, het effect van Panorama ontstaat door het samenspel van kunstwerk, toeschouwer en omgeving. Panorama functioneert als een soort katalysator om verschillende lezingen mogelijk te maken.

Panorama Ysselsteyn

In Ysselsteyn, op 15 minuten rijden van Oorlogsmuseum Overloon, ligt de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland. Een duizelingwekkend aantal kruizen met witte letters, voor iedere gesneuvelde één. Twee bijzondere locaties die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dagelijks om 11.00, 14.00 en 16.00 uur bedekken klanken de begraafplaats. Deze fascinerende klankbeleving, via geluidsinstallaties verspreid over het veld, haalt de bezoeker uit de dagelijkse realiteit op Ysselsteyn. Hiermee schept componistenduo Strijbos & Van Rijswijk een moment waarin de bezoeker haar relatie met de geschiedenis kan herdenken, bevragen en herinterpreteren. Strijbos & Van Rijswijk onttrekken het landschap aan de dagelijkse realiteit door het te ‘bedekken’ met klank. De betekenis van Panorama Ysselsteyn ontstaat door een fascinerende klankbeleving die de bezoeker de militaire begraafplaats op een andere manier laat ervaren. Met Panorama Ysselsteyn wordt het publiek uitgenodigd een ervaring in te stappen waar ruimte is voor eigen interpretatie in een collectieve beleving.

Corona-virus?
Vanwege de ontwikkelingen rondom het Corona-virus hebben wij helaas de voorstellingen van Panorama Ysselsteyn moeten annuleren. Wij nemen contact op met alle partijen die kaarten hebben gekocht voor één van de voorstellingen.
Wij zijn aan het kijken naar de mogelijkheden om de voorstellingen met operazangeressen op een later tijdstip te herhalen. Zodra hier meer over bekend is, zullen wij dit melden op deze pagina en in onze nieuwsbrief (schrijf je hier in voor de nieuwsbrief).

Het klanklandschap is tot en met eind juni dagelijks te beluisteren om 11:00. 14:00 en 16:00 uur.

Tickets en praktische informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE
Locatie: Duitse OorlogsBegraafplaats Ysselsteyn (Timmermannsweg 75, Ysselsteyn)
Data: Van 8 maart t/m 7 juni dagelijks om 11.00, 14.00 en 16.00 uur

Een aanvullend bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon wordt aangeraden.

TICKETS
Panorama Ysselsteyn is gratis te bezoeken.

Roadmovie

Binnenkort meer informatie.

Over Strijbos & Van Rijswijk:

De crossmediale elektro-akoestische muziek van Strijbos & Van Rijswijk levert internationaal veel lof op. In hun composities, die variëren van pure muziek tot ruimtelijke installaties, kunnen ze projectie op schermen integreren, de akoestische eigenschappen van de ruimte waar een stuk plaatsvindt. Strijbos & Van Rijswijk dagen mensen uit om het met een open geest te benaderen. Ze kunnen er omheen lopen, er doorheen lopen, er zelf in gaan zitten. Het geluid kan uit verschillende richtingen komen. Het kan ze omringen, overspoelen. De geluidsbronnen kunnen over een ruimte worden verdeeld – de bezoekers kunnen de verschillende geluidsgebeurtenissen ervaren.
Strijbos & Van Rijswijk inspireren de verbeelding door middel van geluid. Hun installaties en composities transformeren alledaagse locaties, objecten, ruimtes en soms zelfs gedachten.

“We dagen ons publiek uit om zich proactief met het werk bezig te houden. Juist deze interactie brengt ons werk tot leven.”

Credits Panorama Ysselsteyn
Compositie en regie: Jeroen Strijbos & Rob van Rijswijk
Sopranen: Bauwien van der Meer, Els Mondelaers, Isabelle Storms en Mijke Sekhuis
Choreografie: Rita Hoofwijk
Libretto onderzoek: Ilja Hijink
Lichtontwerp: Uri Rapaport en Bart Verzellenberg
Studio-opnames sopranen: Daniëlla Buijck, Kathelijn van Dongen
Begunstigers: Fonds Podiumkunsten, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg, Brabant C