Crossing Time

Nationaal Monument Kamp Vught

Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught word je ondergedompeld in projectiebeelden, licht en geluid. Zo ben je zélf onderdeel van de ruimtelijke kunstinstallatie ‘Crossing Time’. Waar je staat op het buitenterrein is bepalend voor je rol in dit indrukwekkende audiovisuele schouwspel. Met Crossing Time nodigen Beeldjutters en Isabel Nielen je uit na te denken en overeenkomsten te zoeken tussen het heden en verleden. Crossing Time is een indrukwekkende avondvoorstelling, aanvullend op een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught.

Crossing Time 

Crossing Time is een audiovisuele installatie in Nationaal Monument Kamp Vught. Wandel door de buitenruimte van Kamp Vught waar met videoprojecties, licht en audio een ruimtelijke installatie is gemaakt door Beeldjutters en de Theatermachine. In een tijd waarin we allemaal gebombardeerd worden met prikkels, en de wereld maar doordraait geeft Crossing Time een ander perspectief dan we doorgaans gewend zijn. De beelden vertragen de tijd, vooruit of achteruit. Als bezoeker word je onderdeel van de installatie en ondergedompeld in de beelden. Door van standpunt of perspectief te wisselen bepaal je zelf de rol die je wilt aannemen. Kies je voor een afstandelijke blik of maak je liever deel uit van deze carrousel van licht en beweging? Laat je associaties de vrije loop in een sobere poëtische audiovisuele wereld die met uiterste precisie, laag voor laag wordt opgebouwd. Beelden waarbij duisternis en schaduw minstens zo belangrijk zijn als helderheid en intensiteit.

De makers van het werk hebben zelf de oorlog niet meegemaakt. Ze stelden zichzelf de volgende vragen bij de totstandkoming van Crossing Time: “75 jaar bevrijding herdenken in onze huidige tijd, hoe doe je dat? Hoe maak je duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is in deze wereld? Hoe overbrug je de kloof tussen de keiharde realiteit en menselijke maat?” Crossing Time nodigt uit om na te denken en parallellen te trekken tussen heden en verleden. Je wordt verleid om de ratio los te laten en terug te keren naar het gevoel, naar de emotie, op zoek naar de kern van het onzegbare en ondenkbare.

TICKETS EN PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE
Locatie: Nationaal Monument Kamp Vught (Lunettenlaan 600, Vught)
Data: Van 6 maart t/m 28 maart ’s avonds te bezoeken op woensdag t/m zondag (m.u.v. 8 maart) met tijdslots van 30 minuten tussen 19.30 en 22.00

TICKETS
Koop hier je combiticket voor de audiovisuele installatie Crossing Time in combinatie met entree tot Nationaal Monument Kamp Vught. Het combinatieticket kost €15. In de webshop kun je een datum en tijdslot selecteren.

Roadmovie

Tim Haars maakte een roadtrip langs de zeven indrukwekkende locaties van De Kunst van Vrijheid. Hier sprak hij met de kunstenaars over hun werk en wat oorlog en vrijheid voor hen betekent.

Binnenkort kun je hier de roadmovie bekijken. 

Over Beeldjutters:

Beeldjutters is op Terschelling ontstaan uit een samenwerking van Julian van Buul en Vincent Vriens. Sinds het eerste project werken ze samen met componist en audiojutter Joost van Dijk. Hun projecten laten zich nog het beste omschrijven als ‘visuele poëzie’. Julian en Vincent vinden dat de wereld om ons heen altijd nog iets fijner, gekker, bijzonderder, positiever of mooier kan. Daarom nemen ze je graag mee op reis door hun droomwerelden van videoprojecties. Donkere ruimtes worden hier licht, dromen worden werkelijkheid, zand verwordt tot water en het verleden wordt zichtbaar in de toekomst. De geschiedenis en de verhalen van een plek of gebeurtenis, maar ook de architectuur van het stedelijke of natuurlijke landschap nemen ze mee in hun ontwerpen en bepalen vaak de sfeer, het ritme en tempo van de beelden die ze projecteren. De installaties en performances hebben daardoor een unieke binding met de plek waar ze vertoond worden.

Over Isabel Nielen:

Speciaal voor Crossing Time werkt Beeldjutters samen met lichtontwerper Isabel Nielen van de Theatermachine. De Theatermachine is een collectief van drie lichtontwerpers. Individuele leden van de Theatermachine maken naast hun ontwerpen voor theater, musea, muziek en architectuur, licht als zelfstandige kunstvorm.
Isabel Nielen werkte, vanuit een achtergrond in de beeldende kunst, vele jaren als lichtontwerper voor theater, dans en opera binnen en buiten reguliere podia. Locatietheater werd haar specialiteit. “Met een eindeloze fascinatie voor de interactie tussen licht en donker, tussen gevoel en zien, tussen kijken en bekeken worden is de samenwerking met de Beeldjutters een spannende ontdekkingsreis”.