Crossing Time

Nationaal Monument Kamp Vught

Het Nationaal Monument Kamp Vught is per direct voor publiek gesloten tot en met 31 maart.​ De ruimtelijke kunstinstallatie ‘Crossing Time’ komt daarmee te vervallen. 

Crossing Time 

Crossing Time is een audiovisuele installatie in Nationaal Monument Kamp Vught. Wandel door de buitenruimte van Kamp Vught waar met videoprojecties, licht en audio een ruimtelijke installatie is gemaakt door Beeldjutters en de Theatermachine. In een tijd waarin we allemaal gebombardeerd worden met prikkels, en de wereld maar doordraait geeft Crossing Time een ander perspectief dan we doorgaans gewend zijn. De beelden vertragen de tijd, vooruit of achteruit. Als bezoeker word je onderdeel van de installatie en ondergedompeld in de beelden. Door van standpunt of perspectief te wisselen bepaal je zelf de rol die je wilt aannemen. Kies je voor een afstandelijke blik of maak je liever deel uit van deze carrousel van licht en beweging? Laat je associaties de vrije loop in een sobere poëtische audiovisuele wereld die met uiterste precisie, laag voor laag wordt opgebouwd. Beelden waarbij duisternis en schaduw minstens zo belangrijk zijn als helderheid en intensiteit.

De makers van het werk hebben zelf de oorlog niet meegemaakt. Ze stelden zichzelf de volgende vragen bij de totstandkoming van Crossing Time: “75 jaar bevrijding herdenken in onze huidige tijd, hoe doe je dat? Hoe maak je duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is in deze wereld? Hoe overbrug je de kloof tussen de keiharde realiteit en menselijke maat?” Crossing Time nodigt uit om na te denken en parallellen te trekken tussen heden en verleden. Je wordt verleid om de ratio los te laten en terug te keren naar het gevoel, naar de emotie, op zoek naar de kern van het onzegbare en ondenkbare.

Corona-virus

Naar aanleiding van de laatste adviezen van onze veiligheidsregio’s en het RIVM is er besloten het Nationaal Monument Kamp Vught tot nader order voor publiek te sluiten Hierdoor komen de voorstellingen van Crossing Time helaas te vervallen. Wij nemen contact op met alle groepen die een programma hebben gereserveerd.

Roadmovie

Acteur Tim Haars maakte een roadtrip langs de zeven indrukwekkende locaties van De Kunst van Vrijheid en sprak met de kunstenaars over hun werk en wat oorlog en vrijheid voor hen betekent. In deze episode bezoekt Tim Nationaal Monument Kamp Vught. Hij ontmoet Isabel Nielen van De Theatermachine en Beeldjutters Julian van Buul en Vincent Vriens. Samen maakten zij een audiovisuele installatie in de buitenruimte van Kamp Vught. Deze video maakt deel uit van een 7-delige serie waarin Tim je meeneemt op ontdekkingsreis door Brabant langs WOII-oorlogserfgoedlocaties om het einde van de oorlog te vieren en te herdenken. Laat je raken door de tijdelijke kunstinstallaties op belangrijke WOII-erfgoedlocaties. De kunstinstallaties openen de eerste week van maart.

Over Beeldjutters:

Beeldjutters is op Terschelling ontstaan uit een samenwerking van Julian van Buul en Vincent Vriens. Sinds het eerste project werken ze samen met componist en audiojutter Joost van Dijk. Hun projecten laten zich nog het beste omschrijven als ‘visuele poëzie’. Julian en Vincent vinden dat de wereld om ons heen altijd nog iets fijner, gekker, bijzonderder, positiever of mooier kan. Daarom nemen ze je graag mee op reis door hun droomwerelden van videoprojecties. Donkere ruimtes worden hier licht, dromen worden werkelijkheid, zand verwordt tot water en het verleden wordt zichtbaar in de toekomst. De geschiedenis en de verhalen van een plek of gebeurtenis, maar ook de architectuur van het stedelijke of natuurlijke landschap nemen ze mee in hun ontwerpen en bepalen vaak de sfeer, het ritme en tempo van de beelden die ze projecteren. De installaties en performances hebben daardoor een unieke binding met de plek waar ze vertoond worden.

Over Isabel Nielen:

Speciaal voor Crossing Time werkt Beeldjutters samen met lichtontwerper Isabel Nielen van de Theatermachine. De Theatermachine is een collectief van drie lichtontwerpers. Individuele leden van de Theatermachine maken naast hun ontwerpen voor theater, musea, muziek en architectuur, licht als zelfstandige kunstvorm.
Isabel Nielen werkte, vanuit een achtergrond in de beeldende kunst, vele jaren als lichtontwerper voor theater, dans en opera binnen en buiten reguliere podia. Locatietheater werd haar specialiteit. “Met een eindeloze fascinatie voor de interactie tussen licht en donker, tussen gevoel en zien, tussen kijken en bekeken worden is de samenwerking met de Beeldjutters een spannende ontdekkingsreis”.

Credits Crossing Time
Concept, ontwerp en uitvoering: Beeldjutters (Julian van Buul en Vincent Vriens), Theatermachine (Isabel Nielen)
Geluid compositie: Joost van Dijk
Opnames, beeldbewerking en animatie: Julian van Buul, Vincent Vriens, Thomas Bouvy, Jolein Kop, Sytske Nij, Demian Geerlings en Alex van der Aa
Technische productie en ondersteuning: Niels Krupers, Mike Evers, Thijs Wijnands en Aukes Theatertechniek
Productie filmopnames: Manouk Eenig
Beweging performers en figuranten: Sarah Prescimone en Gegam Soghomonyan
Performers: Sarah Prescimone, Ad van Iersel, Ulrike Dozman en Julie
Productie: Artifex
Met dank aan: alle figuranten, medewerkers van Nationaal Monument Kamp Vught, medewerkers van Penitentiaire Inrichting Vught, Bob Driessen, Simon Haen, Marisa Smid en Pieter Reijnen