Airborne Best Bevrijdende Vleugels

Brabant Remembers: de Kick-off

We nodigen u van harte uit voor ‘Brabant Remembers; de Kick-off’. Graag kijken we met u vooruit naar hoe we 80-jaar vrijheid kunnen herdenken, herinneren en vieren. Met oorlog in onze achtertuin en -bijna- tachtig jaar afstand tot de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog is het belangrijk om het gesprek te voeren over inhoud en vorm van het herdenken en vieren. Hoe houden we deze geschiedenis relevant, hoe betrekken we nieuwe en jongere doelgroepen en hoe zorgen we dus dat we het niet vergeten. Het zijn een paar uitdagingen waar we graag met u over van gedachten wisselen.  

In het plenaire ochtendprogramma, welke gedeputeerde Stijn Smeulders zal openen, nemen we u mee in onze visie over de invulling van 80-jaar vrijheid en wordt een inspirerende lezing gehouden door Tessa Cramer. Tessa Cramer is futurist en verbindt haar visie op toekomstdenken aan het gedachtegoed van Brabant Remembers. Met haar kennis over de futuristische mindset moedigt ze je aan om na te denken over de toekomst en deze mede te creëren. De Tweede Wereldoorlog herinneren en herdenken met een hoopvol handelingsperspectief.

Na de lunch kunt u in verschillende workshops het gesprek aan met uiteenlopende experts. Zo zijn er workshops door o.a. Nationaal Monument Kamp Vught en Breda University of Applied Sciences over het vertellen van verhalen, maar ook door o.a. de Vrijheidscolleges en Verhalis over hoe zij een nieuw publiek bereiken of krijgt u tips hoe u als -kleine- organisatie aansluiting vindt bij uw gemeente en vice versa of bij de ondernemers in uw buurt. Meer gedetailleerde informatie over de workshops ontvangt u eind september van ons of vindt u t.z.t op de website.

 We hopen u op deze inspirerende dag weer te zien en kijken uit naar uw komst!

Praktische informatie

Evenement: Brabant Remembers: de Kick-Off
Datum: Donderdag 20 oktober
Tijd: 09:30 – 17:30 uur
Locatie: Provinciehuis Noord-Brabant | Bois le Duczaal  
Adres: Brabantlaan 1, 5216 TV ’s-Hertogenbosch
Voor wie: Initiatiefnemers en organisatoren van WOII gerelateerde activiteiten rondom herdenken en herinneren, en vrede en vrijheid.

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Programma

  9:30 uur   Ontvangst met koffie & thee
10:00 uur   Opening door gedeputeerde Stijn Smeulders
10:15 uur    Inspirerende lezing
10:45 uur   Brabant Remembers; op naar 80 jaar
12:00 uur   Lunch
13:00 uur   Flitspresentaties van de workshopleiders
14:00 uur   Start workshopronde 1
15:15 uur    Start workshopronde 2
16:30 uur   Borrel
17:30 uur   Einde

provinciehuis noord-brabant met lichtprojectie op gevel.

Workshops

 Workshop ‘Verhalis’ door Carine van Vugt & Jeroen Neus

Verhalis werkt onder de titel ‘Namen en Nummers’ aan een aantal herdenkingen van Joodse slachtoffers in de provincie Noord-Brabant. Voor iedere stad ontwikkelen we een eigen ritueel. Tijdens de workshop krijg je een kijkje achter de schermen van Verhalis en maak je kennis met een methode om een nieuwe invulling te geven aan herdenkingen.

Workshop ‘Profiteren van themamarketing’ door Ankie Joos van VisitBrabant

De juiste bezoekers op de juiste plek, die langer blijven én ook graag nog eens terugkomen, dat is het doel van VisitBrabant. Dit doen we onder meer door aanbod thematisch aan elkaar te verbinden en in de (inter)nationale etalage te plaatsen. Themamarketing heeft haar effect bewezen en tijdens deze workshop vertellen we je hoe je hiervan kunt profiteren.

Workshop ‘Nationaal Monument Kamp Vught’ door Cecile Post

De Tweede Wereldoorlog nu en in de toekomst: hoe dragen we er als oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra zorg voor dat iedereen zich  herkent in de organisatie, het publiek en het  aanbod? Tijdens de Kwaliteitsimpuls Educatie ging de Onderwijswerkgroep  aan de slag met de vraagstukken, werkwijzen en toepassingen op het gebied van inclusiviteit en diversiteit. Maar ook met het mondiale karakter van de Tweede Wereldoorlog. Waar stonden we, waar staan we nu en waar gaan we heen? Tijdens deze inspirerende werksessie nemen we u mee in het denkproces. En presenteren wij u de handvatten waarmee wij de stap richting inclusief werken en denken hebben gezet. (Foto © Jan van de Ven)

Workshop ‘Vrijheid kan niet zonder jou’ door Marjolein Hordijk van Vrijheidscolleges

De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. Ook in 2023 presenteren we persoonlijke, inspirerende verhalen over vrijheid, online en door het land. Wil je weten hoe je het verleden verbindt aan actuele thema’s over (on)vrijheid. Kom dan naar deze workshop. Onze programmamaker Marjolein Hordijk neemt je mee in onze werkwijze. Meer informatie over onze programma’s: www.vrijheidscolleges.nl.

Workshop ‘Storytelling’ door Moniek Hover en Juriaan van Waalwijk van BUAS

Het Lectoraat Storytelling van Breda University of Applied Sciences is ontwikkelaar van het concept ‘Crossroads. Levensveranderende verhalen 40-45’ voor de 75-jarige herdenking. ‘Levensveranderende verhalen’ staan ook in het 80 jaar herdenken nog steeds centraal. Of het nu om fictie of non-fictie gaat, het vertellen en ontvangen van verhalen is wat ons als mensen verbindt. Via een authentiek, goed opgebouwd verhaal kun je mensen in het hart raken, je geeft hun ruimte voor betekenisgeven en je activeert de herinnering. In de workshop gaan wij in op universele en tijdloze principes van ‘storytelling’. Ervaar zelf hoe een ‘story’ werkt in vergelijking met een ‘narrative’.  En hoe ook een verdrietig verhaal met een levensveranderend keerpunt hoop kan bieden en jou als mens kan verrijken. En daarmee wellicht ook voor jou levensveranderend kan zijn.

Workshop ‘Hiking Trails Liberation Route Europe’ door Peter Kruk

De Liberation Route Europe is een door de Raad van Europa gecertificeerde Culturele Route langs belangrijke plekken en verhalen die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Noord-Brabant was één van de eerste deelnemers en is nog steeds nauw betrokken bij de Liberation Route.  In aanloop naar 80 Jaar Vrijheid werkt Liberation Route Europe Foundation aan een internationaal wandelnetwerk. Het omvat meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en andere plekken in heel Europa. Deze workshop neemt u mee naar de routes door Noord-Brabant en hoe en met wie ze worden gemaakt.

Workshop door Jaïr Stranders van Theater Na de Dam

Theater Na de Dam is een jaarlijkse manifestatie, waarin de geschiedenis van WOII wordt vertaald naar het theater. Zo vinden op meer dan 130 plekken in Nederland voorstellingen plaats gemaakt door bekende professionele makers, jongeren en lokale gezelschappen voor ruim 22.000 bezoekers. In Breda bij podium Bloos, in Den Bosch in de Verkadefabriek, in Eindhoven bij Wildpark en in Tilburg bij het Zuidelijk Toneel.

Jaïr Stranders is artistiek leider van Theater Na de Dam. Op basis van concrete vragen van de deelnemers aan deze workshop, legt Jaïr uit hoe je jonge en diverse doelgroepen aan te sluiten bij de herdenking. Tevens geeft Jaïr inzicht in de unieke kracht van theater bij het herdenken van ons gezamenlijke verleden en het vinden van nieuwe wegen in de toekomst.