Airborne Best Bevrijdende Vleugels

Brabant Remembers: de Kick-off

We nodigen u van harte uit voor ‘Brabant Remembers; de Kick-off’. Graag kijken we met u vooruit naar hoe we 80-jaar vrijheid kunnen herdenken, herinneren en vieren. Met oorlog in onze achtertuin en -bijna- tachtig jaar afstand tot de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog is het belangrijk om het gesprek te voeren over inhoud en vorm van het herdenken en vieren. Hoe houden we deze geschiedenis relevant, hoe betrekken we nieuwe en jongere doelgroepen en hoe zorgen we dus dat we het niet vergeten. Het zijn een paar uitdagingen waar we graag met u over van gedachten wisselen.  

In het plenaire ochtendprogramma, welke gedeputeerde Stijn Smeulders zal openen, nemen we u mee in onze visie over de invulling van 80-jaar vrijheid en wordt een inspirerende lezing gehouden. Na de lunch kunt u in verschillende workshops het gesprek aan met uiteenlopende experts. Zo zijn er workshops door o.a. Nationaal Monument Kamp Vught en Breda University of Applied Sciences over het vertellen van verhalen, maar ook door o.a. de Vrijheidscolleges en Verhalis over hoe zij een nieuw publiek bereiken of krijgt u tips hoe u als -kleine- organisatie aansluiting vindt bij uw gemeente en vice versa of bij de ondernemers in uw buurt. Meer gedetailleerde informatie over de workshops ontvangt u eind september van ons of vindt u t.z.t op de website.

 We hopen u op deze inspirerende dag weer te zien en kijken uit naar uw komst!

Praktische informatie

Evenement: Brabant Remembers: de Kick-Off
Datum: Donderdag 20 oktober
Tijd: 09:30 – 17:30 uur
Locatie: Provinciehuis Noord-Brabant | Bois le Duczaal  
Adres: Brabantlaan 1, 5216 TV ’s-Hertogenbosch
Voor wie: Initiatiefnemers en organisatoren van WOII gerelateerde activiteiten rondom herdenken en herinneren, en vrede en vrijheid.

Aanmelden

Graag horen wij uiterlijk vrijdag 7 oktober of je erbij bent. RSVP kan via het aanmeldformulier, één per persoon en max. 2 personen per organisatie.

Programma

  9:30 uur   Ontvangst met koffie & thee
10:00 uur   Opening door gedeputeerde Stijn Smeulders
10:15 uur    Inspirerende lezing
10:45 uur   Brabant Remembers; op naar 80 jaar
12:00 uur   Lunch
13:00 uur   Flitspresentaties van de workshopleiders
14:00 uur   Start workshopronde 1
15:15 uur    Start workshopronde 2
16:30 uur   Borrel
17:30 uur   Einde

Workshops

 Workshop ‘Verhalis’ door Carine van Vugt & Jeroen Neus

Verhalis werkt onder de titel ‘Namen en Nummers’ aan een aantal herdenkingen van Joodse slachtoffers in de provincie Noord-Brabant. Voor iedere stad ontwikkelen we een eigen ritueel. Tijdens de workshop krijg je een kijkje achter de schermen van Verhalis en maak je kennis met een methode om een nieuwe invulling te geven aan herdenkingen.

Workshop ‘Nationaal Monument Kamp Vught’ door Cecile Post

De Tweede Wereldoorlog nu en in de toekomst: hoe dragen we er als oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra zorg voor dat iedereen zich  herkent in de organisatie, het publiek en het  aanbod? Tijdens de Kwaliteitsimpuls Educatie ging de Onderwijswerkgroep  aan de slag met de vraagstukken, werkwijzen en toepassingen op het gebied van inclusiviteit en diversiteit. Maar ook met het mondiale karakter van de Tweede Wereldoorlog. Waar stonden we, waar staan we nu en waar gaan we heen? Tijdens deze inspirerende werksessie nemen we u mee in het denkproces. En presenteren wij u de handvatten waarmee wij de stap richting inclusief werken en denken hebben gezet.

Workshop ‘Profiteren van themamarketing’ door Ankie Joos van VisitBrabant

De juiste bezoekers op de juiste plek, die langer blijven én ook graag nog eens terugkomen, dat is het doel van VisitBrabant. Dit doen we onder meer door aanbod thematisch aan elkaar te verbinden en in de (inter)nationale etalage te plaatsen. Themamarketing heeft haar effect bewezen en tijdens deze workshop vertellen we je hoe je hiervan kunt profiteren.