Overzichtsexpositie van 75 Brabantse oorlogsverhalen tijdens Dutch Design Week

-Persbericht- 

OISTERWIJK, 14 oktober 2019 – Tijdens Dutch Design Week -19 t/m 27 oktober- brengt Brabant Remembers in samenwerking met Studio Rocco Verdult 75 kunstobjecten van persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen samen in één overzichtsexpositie op Strijp-T in Eindhoven.

In 2019 en 2020 vieren we dat Brabant 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een provinciebreed cultureel programma. Eén van de iconische projecten uit dit programma is de collectie STILLLEVEN, waarin sleutelscènes uit deze verhalen zijn vastgelegd in 75 miniatuurvormen door Studio Rocco Verdult.

 

Concept

Social designer Rocco Verdult uit Eindhoven bedacht in zijn rol als creatief curator voor Brabant Remembers het concept STILLLEVEN; een collectie van 75 maquettes waarbij het publiek letterlijk om het verhaal heen kan lopen en zo vanuit verschillende perspectieven naar de sleutelscène kan kijken. Momenten uit de WOII-geschiedenis, waar nog geen beeld van was, krijgen met STILLLEVEN vorm en zijn hierdoor makkelijker inleefbaar. Letterlijk naar het moment kunnen kijken, maakt dat je het onthoudt én door kunt vertellen. Aan de toeschouwer om te bedenken; “Wat zie ik? Wat gebeurt hierna? Wat roept dat bij mij op?”

De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in de nacht zijn zwart. Slechts de hoofdrolspelers in de scène zijn gekleurd waardoor de menselijke kant van elk verhaal centraal staat en het publiek de kans krijgt zélf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Elke bezoeker bepaalt vervolgens zelf het feitelijke verhaal te lezen en/of hierover met anderen in gesprek te gaan.

 

Expositie

Brabantse gemeenten hebben het STILLLEVEN van hun eigen verhaal eerst ingezet bij lokale activiteiten. Tijdens Dutch Design Week (19 t/m 27 oktober 2019) komen alle 75 STILLLEVENS voor de eerste keer bij elkaar in één overzichtsexpositie. Deze expositie is gratis te bezoeken op Strijp T in gebouw TQ 5 op de vierde verdieping.

 

Adres:

Strijp T

Gebouw TQ 5, vierde verdieping

Achtseweg Zuid 153

5651 GW Eindhoven

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:

Sneak preview voor pers:

Op donderdag 17 oktober is er speciaal voor pers een sneak preview tussen 14.00 en 18.00 uur. Loop gerust binnen!

 

Voor vragen over:

Het concept en ontwerp STILLLEVEN, neem contact op met:

Studio Rocco Verdult, Harm Dovens 06-42431276, of
Rocco Verdult 06-48924668, info@roccoverdult.nl

 

Brabant Remembers en de expositie, neem contact op met:

VisitBrabant, Kim van Vlerken 06 -15 12 38 07 | kimvanvlerken@visitbrabant.com of Tamara Ernst 06 – 24 36 09 29 | tamaraernst@visitbrabant.com

 


 

Over Studio Rocco Verdult

Studio Rocco Verdult ontwikkelt vernieuwende concepten met als doel het verbinden van mensen. De ontwerpen worden gekenmerkt door de kracht van eenvoud en het gebruik van herkenbare middelen. Brabant Remembers heeft Rocco Verdult gevraagd te kijken hoe de WOII-geschiedenis op een eigentijdse manier doorverteld kan worden aan jongere generaties.

 

Over Brabant Remembers

Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen over WOII: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Vijfenzeventig verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.