75 JAAR VRIJHEID

Herdenken en vieren vanuit huis

75 JAAR VRIJHEID

Herdenken en vieren vanuit huis

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. In deze periode van binnenshuis blijven, is het juist een mooi moment om bij onze vrijheid stil te staan.

Hier dus dé tips om vanuit huis 75 jaar vrijheid te herdenken en vieren!

Verhalen

Hoe werd de vrijheidsbeperking 75 jaar geleden ervaren? En hoe was het eigenlijk om in oorlogstijd te leven? Brabant Remembers verzamelde samen met Erfgoed Brabant en partners vele persoonlijke levensveranderende verhalen. Lees en bekijk de verhalen hier! 

Boek: Brabant, brug naar vrijheid
75 persoonlijke levensveranderende oorlogsverhalen
Mini-documentaires Omroep Brabant

Historische achtergrond

Binnenkijken

Neem een virtueel kijkje bij deze Brabantse locaties

Roadmovie: De Kunst van Vrijheid

Acteur Tim Haars maakte een roadtrip langs de zeven indrukwekkende locaties van De Kunst van Vrijheid en sprak met de kunstenaars over hun werk en wat oorlog en vrijheid voor hen betekent. De roadmovie is een 7-delige serie waarin Tim je meeneemt op ontdekkingsreis door Brabant langs WOII-oorlogserfgoedlocaties om het einde van de oorlog te vieren en te herdenken. Laat je raken door de tijdelijke kunstinstallaties op belangrijke WOII-erfgoedlocaties. 

VLOGS Oorlogsmuseum Overloon

Wanneer je niet naar het museum kan, komt het museum naar jou! Oorlogsmuseum Overloon vertelt in de VLOG-reeks “Bijzondere verhalen”, de verhalen achter unieke items in hun museum.

Bezoek het Biesbosch MuseumEiland met Thuismuseum.nl

Bij de Biesbosch denk je al snel aan een natuurpark, maar dat is het lang niet altijd geweest! Hannah & Roos van thuismuseum.nl ontdekken in Biesbosch MuseumEiland -in het teken van 75 jaar vrijheid- welke rol de Biesbosch heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en we kunnen je vertellen.. dat was een hele belangrijke! Zo was het een soort niemandsland tussen bezet (noorden) en bevrijd (zuid) gebied en een belangrijke onderduikplek.

Bekijk vrijheidscolleges online

Als je toch de tijd hebt, kijk dan vrijheidscolleges van andere jaren terug op het YouTube-kanaal van De Vrijheidscolleges!
De Vrijheidscolleges zijn een serie lezingen waarin sprekers ingaan op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek. De colleges worden gegeven in samenwerking met bijna alle Bevrijdingsfestivals in Nederland.

Digitaal lesmateriaal

In de huid van mijn Poolse opa

Wat te doen als je als leerkracht iets wilt doen met 75 jaar bevrijding, maar dat lastig vindt in deze tijden van Corona en thuisonderwijs? Dan kan de website www.mijnpoolseopa.com een oplossing bieden!

In de videoserie “mijn Poolse opa”, kruipt kleinzoon Koen van Groesen in de huid van zijn Poolse opa om te ervaren hoe hij de oorlog heeft meegemaakt. Door een groep enthousiaste leraren en studenten is de serie aangevuld tot een volwaardige lesmethode voor leerlingen van groep 5 t/m 8. Gratis en volgens de richtlijnen van de onderwijsinspectie. Bekijk hiernaast de korte uitleg van Koen en zijn zoon Toby (10 jaar, groep 7). 

Bezoek www.mijnpoolseopa.com voor meer informatie!

‘Vrijheid Verbindt’
Een educatieve impuls voor 75 jaar Vrijheid

In november 2018 heeft Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor de periode 2019-2020 geld beschikbaar gesteld voor educatieprojecten over de Tweede Wereldoorlog. Op deze website zijn vind je de 24 geselecteerde projecten die maken deel uit van het Nationaal educatief project Vrijheid Verbindt.

Kom in actie

Geef vrijheid door online

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. In deze periode van binnenshuis blijven, is het juist een mooi moment om bij onze vrijheid stil te staan.
Daarom geven wij vrijheid door, doe je mee? Download het GIFje, post deze op je tijdlijn en gebruik #brabantremembers #geefvrijheiddoor #75jaarvrijheid.

Online Dialoogtafels Vrijheidstour Eindhoven

De Vrijheidstour Eindhoven brengt mensen met elkaar in contact om hun gevoelens, meningen en plannen te delen over Vrijheid. Waar eerst de dialogen in de woonkamer plaatsvonden, gaat de vrijheidstour nu online door!

De opzet van de bijeenkomsten blijft gelijk:
– Inleidende monoloog: acteurs van Freedom theatre vertolken het verhaal van Eindhovenaren die zijn geïnterviewd over hun ervaringen en opvattingen over vrijheid
– Kunstzinnige uiting: bij elke monoloog is door Community Art Project (on)breekbaar een kunstkistje gemaakt dat het verhaal van de geïnterviewde zichtbaar maakt
– Dialoog: het gesprek vindt plaats onder begeleiding van Eindhoven in Dialoog, de organisatie die voor tal van groepen, organisaties en buurten gespreksbijeenkomsten organiseert

Uitgelicht

Anne Frank videodagboek
Documentaires over 75 jaar vrijheid
Top 10 Tweede Wereldoorlog films en series

INVINCIBLE | The story of General Maczek’s life

Oisterwijk in beeld: Verzetsstrijders van de straat

Voorleessessies Boekhandel van Kemenade & Hollaers     

Digitale expositie Gijzelaarskamp Beekvliet

Vlogs van Vrijheidssprekers

Gratis Online Escape Room

Libertea gesprekspakketjes

In gesprek met veteranen een ooggetuigen