Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Afgelopen periode van binnenshuis blijven, zijn er prachtige initatieven ontstaan om online bij onze vrijheid stil te staan.
Hier dus dé tips om vanuit huis 75 jaar vrijheid te herdenken en vieren!
Verhalen
Wat betekende vrijheid 75 jaar geleden? En hoe was het eigenlijk om in oorlogstijd te leven? Brabant Remembers verzamelde samen met Erfgoed Brabant en partners vele persoonlijke levensveranderende verhalen. Lees en bekijk de verhalen hier!
Binnenkijken
Neem een virtueel kijkje bij deze Brabantse locaties
VLOGS Oorlogsmuseum Overloon
Wanneer je niet naar het museum kan, komt het museum naar jou! Oorlogsmuseum Overloon vertelt in de VLOG-reeks “Bijzondere verhalen”, de verhalen achter unieke items in hun museum.
Bekijk vrijheidscolleges online
Als je toch de tijd hebt, kijk dan vrijheidscolleges van andere jaren terug op het YouTube-kanaal van De Vrijheidscolleges!
De Vrijheidscolleges zijn een serie lezingen waarin sprekers ingaan op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek. De colleges worden gegeven in samenwerking met bijna alle Bevrijdingsfestivals in Nederland.
Bezoek het Biesbosch MuseumEiland met Thuismuseum.nl
Bij de Biesbosch denk je al snel aan een natuurpark, maar dat is het lang niet altijd geweest! Hannah & Roos van thuismuseum.nl ontdekken in Biesbosch MuseumEiland -in het teken van 75 jaar vrijheid- welke rol de Biesbosch heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en we kunnen je vertellen.. dat was een hele belangrijke! Zo was het een soort niemandsland tussen bezet (noorden) en bevrijd (zuid) gebied en een belangrijke onderduikplek.
Digitaal lesmateriaal
In de huid van mijn Poolse opa
Wat te doen als je als leerkracht iets wilt doen met 75 jaar bevrijding, maar dat lastig vindt in deze tijden van Corona en thuisonderwijs? Dan kan de website www.mijnpoolseopa.com een oplossing bieden!
In de videoserie “mijn Poolse opa”, kruipt kleinzoon Koen van Groesen in de huid van zijn Poolse opa om te ervaren hoe hij de oorlog heeft meegemaakt. Door een groep enthousiaste leraren en studenten is de serie aangevuld tot een volwaardige lesmethode voor leerlingen van groep 5 t/m 8. Gratis en volgens de richtlijnen van de onderwijsinspectie. Bekijk hiernaast de korte uitleg van Koen en zijn zoon Toby (10 jaar, groep 7).
Bezoek www.mijnpoolseopa.com voor meer informatie!
‘Vrijheid Verbindt’
Een educatieve impuls voor 75 jaar Vrijheid
In november 2018 heeft Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor de periode 2019-2020 geld beschikbaar gesteld voor educatieprojecten over de Tweede Wereldoorlog. Op deze website zijn vind je de 24 geselecteerde projecten die maken deel uit van het Nationaal educatief project Vrijheid Verbindt.