In 2019 en 2020 vieren we dat Brabant 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een provinciebreed cultureel programma. Eén van de iconische projecten uit dit programma is de collectie STILLLEVEN, waarin sleutelscènes uit deze verhalen zijn vastgelegd in 75 miniatuurvormen door Studio Rocco Verdult.

Social designer Rocco Verdult uit Eindhoven bedacht in zijn rol als creatief curator voor Brabant Remembers het concept STILLLEVEN; een collectie van 75 maquettes waarbij het publiek letterlijk om het verhaal heen kan lopen en zo vanuit verschillende perspectieven naar de sleutelscène kan kijken. Momenten uit de WOII-geschiedenis, waar nog geen beeld van was, krijgen met STILLLEVEN vorm en zijn hierdoor makkelijker inleefbaar. Letterlijk naar het moment kunnen kijken, maakt dat je het onthoudt én door kunt vertellen. Aan de toeschouwer om te bedenken; “Wat zie ik? Wat gebeurt hierna? Wat roept dat bij mij op?”

De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in de nacht zijn zwart. Slechts de hoofdrolspelers in de scène zijn gekleurd waardoor de menselijke kant van elk verhaal centraal staat en het publiek de kans krijgt zélf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Elke bezoeker bepaalt vervolgens zelf het feitelijke verhaal te lezen en/of hierover met anderen in gesprek te gaan.

Terugblik 2019-2020

In september 2019 hebben ruim 58 Brabantse gemeenten het STILLLEVEN van hun eigen verhaal ingezet bij lokale activiteiten. Op de Dutch Design Week (oktober ’19) kwamen alle 75 STILLLEVENS voor de eerste keer bij elkaar in één overzichtsexpositie. De expositie ontving lovende reacties, verscheen in verschillende toplijsten en maakte op jong en oud een blijvende indruk. Na de Dutch Design Week heeft de gemeente Tilburg de expositie naar het stadsbalkon in de LocHal gehaald waar deze gratis te bezoeken was. Zowel in Eindhoven als in Tilburg zijn er verschillende activiteiten rondom de STILLLEVEN expositie georganiseerd. Van educatie specials tot stadswandelingen, de verhalen en de STILLLEVENS weten verschillende doelgroepen aan te spreken.

 

Thuisbekijken

Alvast een kleine sneakpreview van de expositie in Tilburg? Dat kan dankzij de gemeente Tilburg en Thuisbekijken.nl. Loop hieronder door de expositie heen en klik op de bolletjes om een STILLLEVEN te bekijken en het verhaal te lezen. Meer STILLLEVENS zien? De expositie is t/m eind augustus in de LocHal te bezoeken. 

Over Studio Rocco Verdult

Studio Rocco Verdult ontwikkelt vernieuwende concepten met als doel het verbinden van mensen. De ontwerpen worden gekenmerkt door de kracht van eenvoud en het gebruik van herkenbare middelen. Brabant Remembers heeft Rocco Verdult gevraagd te kijken hoe de WOII-geschiedenis op een eigentijdse manier doorverteld kan worden aan jongere generaties.