Operation Market Garden 2019

Grootse colonne van 450 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog

Operation Market Garden

Grootse colonne van 450 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. 

In 2019 herdenken we Operation Market Garden met twee colonnes van honderden originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en een educatief Basecamp. Kom kijken naar de grootste bevrijdingsroute van Nederland!

Route Zuid

Op zaterdag 14 september rijden 450 originele legervoertuigen vanaf Leopoldsburg (B), via Lommel (B), Valkenswaard en Waalre naar Eindhoven. Daar zijn ze tijdens de lunchstop op de Kennedylaan te bewonderen. Vervolgens rijden ze door naar Son en Breugel, Sint-Oedenrode en Veghel om daarna via Eerde naar het Basecamp in Schijndel te gaan.

Basecamp

Van zondag 15 september tot en met zaterdag 21 september is het Basecamp van 09:00 tot 18:00 uur geopend voor publiek. Op het Basecamp, een realistisch kampement zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn veel van de deelnemende voertuigen de hele week van dichtbij te bekijken. Daarnaast wordt hier op een educatieve manier aan de hand van displays verteld hoe het er in de oorlog in de omgeving aan toe ging en hoe de bevrijders in 1944 leefden, woonden en werkten.

Niet alleen het leven van de soldaten aan het front wordt hier uitgebeeld. Om het ‘gevecht’ mogelijk te maken zit er een heel aantal disciplines achter het front, hierop zal de nadruk komen. Je kunt dneken aan logistiek, brandstofdepot, mobiele werkplaats, genie, veldkeuken, radiopost en veldhospitaal.

Route Noord – De grootste bevrijdingsroute van Nederland

Op zondag 22 september, rijden 450 originele legervoertuigen vanaf het Basecamp via Veghel, Mariaheide, Uden, Zeeland en Grave naar Alverna (bij Wijchen). Daar is de grootste colonne uit 2019 te bewonderen tijdens de pauze. Vervolgens rijden ze via Nederasselt, Overasselt, Heumen, Mook, Groesbeek en Berg en Dal naar Nijmegen. De colonne eindigt bij VASIM naast De Oversteek. Hier zullen de amfibievoertuigen op de Waal laten zien wat ze kunnen.

 

Operation Market Garden

Op 17 september 1944 begon de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren innemen waarna grondtroepen over de bruggen snel zouden kunnen oprukken naar het IJsselmeer. Dat zou de Duitse troepen in het westen van Nederland afsnijden waarna men naar het oosten zou oprukken tot in het Ruhrgebied. Zo werd ook de gevreesde Westall, de fortificatiegordel op de Duitse grens van Nijmegen tot Zwitserland omzeild.

Route Zuid | 14 september
09:00                 Vertrek vanuit Leopoldsburg
12:30 – 14:00     Pauze op de Kennedylaan in Eindhoven
15:30                  Aankomst op Basecamp in Schijndel

Basecamp DZA Vlagheide | 15 t/m 21 september
Locatie: Dakotaweg Schijndel
15 september     Flyby historische vliegtuigen
17 september     Parachutisten dropping naast het Basecamp
19 september     Veteranen dag
21 september     Flyby historische vliegtuigen

Route Noord | 22 september
07:00                 Vertrek vanaf Basecamp in Schijndel
09:30 – 13:00     Pauze in Alverna
15:30                  Aankomst bij De Oversteek in Nijmegen
17:00                  Amfibievoertuigen op de Waal

Bekijk ook deze evenementen

Interactieve kunstinstallatie

Dilemma Doolhof, Bergen op Zoom

Evenement

Operatie Market Garden

Evenement

Supersum

Evenement

Past:Forward Conference

Nieuwsberichten

DE GOEDE STRIJD GESTREDEN

DE GOEDE STRIJD GESTREDEN

Voor veel Brabanders waren naast Britten, Canadezen en Amerikanen, Polen dé bevrijders. Minder bekend was toen, maar ook nu, dat eveneens veel Polen betrokken zijn geweest bij de strijd in de lucht. Net na middernacht op 28 augustus 1942 zweefden twee van hen aan een parachute boven het nog donkere Brabantse landschap, een ongewisse toekomst tegemoet.

Lees meer
HIJ DIE ZIJN LEVEN GEEFT VOOR ZIJN VRIENDEN

HIJ DIE ZIJN LEVEN GEEFT VOOR ZIJN VRIENDEN

Tientallen Duitse steden waren tijdens de oorlog het doelwit van Britse en Amerikaanse bommenwerpers: Berlijn, Keulen, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf, Essen, Dortmund. Duits afweergeschut en jachtvliegtuigen probeerden de bommenwerpers neer te halen, soms boven Brabants grondgebied.

Lees meer

BRABANT REMEMBERS OP INSTAGRAM

[instagram-feed num=4]

SAMENWERKENDE PARTNERS