Maczek Memorial Breda organiseert vrijheidscolleges

Sinan Can; “Vrijheid is niet vanzelfsprekend”

 

Op donderdag 12 november om 20.00 geeft Sinan Can een Vrijheidscollege in het Maczek Memorial Breda. De journalist en documentairemaker reisde veel door diverse oorlogsgebieden en wil in zijn college zijn visie op vrijheid delen. In verband met de coronamaatregelen is dit vrijheidscollege gratis online te volgen via een livestream op het Youtube-kanaal van de Vrijheidscolleges.

Sinan Can reisde voor zijn werk door diverse conflictgebieden. Hij maakte documentaires in Irak, Syrië, Libië, Saoedi-Arabië, Afghanistan en Egypte. In zijn Vrijheidscollege vertelt hij wat hij meemaakte en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. “Wij hebben in Nederland een vertekend beeld van vrijheid, want we hebben al in zeventig jaar geen oorlog meegemaakt. Ik kende het concept oorlog alleen maar van films, romans en items op het journaal. Als je door oorlogsgebieden reist en de puinhopen van oorlog ziet, dan zie je dus ook hoe mensen echt snakken naar vrijheid.” Na afloop is het mogelijk om in de live chat vragen te stellen aan Can.

Extra nationale feestdagen
Can wil Nederlanders bewust maken hoe waardevol vrijheid is. “Ik zou eigenlijk willen dat alle Nederlanders op 4 en 5 mei vrij zouden zijn. Dat we daar twee nationale vrije dagen van maken. Zo kunnen we Dodenherdenking nog intenser herdenken en Bevrijdingsdag nog uitbundiger vieren. Want vrijheid moet echt gevierd worden.”

Maczek Memorial Breda
Dit Vrijheidscollege is een onderdeel van het openingsprogramma van het splinternieuwe complex van het Maczek Memorial naast het Pools Militair Ereveld. Hier wordt herdacht hoe Breda in 1944 bevrijd werd door de Poolse pantserdivisie onder commando van Generaal Maczek. Omdat er door de aangescherpte coronamaatregels geen publiek aanwezig mag zijn, wordt het college als livestream uitgezonden.

Wat zijn de Vrijheidscolleges?
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen waar bijzondere mensen hun visie op vrijheid delen. De colleges worden gegeven op Bevrijdingsfestivals, maar ook in bibliotheken, scholen, universiteiten en diverse zalen in het land. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.