Verhalen uit de oorlog komen tot leven op Bevrijdingsfestival Brabant

Tijdens het Bevrijdingsfestival Brabant op de Pettelaarse Schans in ’s-Hertogenbosch bracht Brabant Remembers op zondag 5 mei een aantal van de bijzondere en persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die zij verzameld hebben tot leven. Acteurs speelden in kleding uit die tijd verhalen na uit de gemeenten Veghel, Tilburg, Den Bosch, Vught, Goirle en Landerd.

Festivalbezoekers konden de verhalen van mensen in oorlogstijd in Brabant ook via een augmented reality-app herbeleven. Ze reisden via de app naar het moment en de locatie waar iemands leven ingrijpend veranderde. De levensbepalende keuze die destijds gemaakt moest worden en waarbij twijfel, angst, hoop en moed voelbaar zijn, werd nu voorgelegd aan de bezoeker. Wat zou jij doen?

Met het naspelen van de verhalen en deze app maakt Brabant Remembers de impact van de oorlog op een eigentijdse manier bekend, ook voor jongere generaties. De app is gratis te downloaden voor Iphone en Android toestellen.

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival Brabant in ’s-Hertogenbosch keken aandachtig naar de nagespeelde oorlogsverhalen uit Veghel, Tilburg, Den Bosch, Vught, Goirle en Landerd. Foto: Brabant Remembers

Over Brabant Remembers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende, persoonlijke verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen waarin een levensveranderende keuze centraal staat.

Vijfenzeventig verhalen, voor ieder jaar dat we in vrijheid leven één. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een Brabant breed programma en de (inter)nationale campagne Brabant Remembers. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. Met het doel om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen, tastbaar en invoelbaar te maken en zo ook de jongere generaties te bereiken.

Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.

FOTO: Acteurs spelen in actie bij kruis voor publiek.