Om de bevrijding van Breda te vieren komt de gemeenteraad van Breda vandaag om 16:00 uur donderdag (22 oktober) naar het Maczek Memorial Breda. Dit doen zij door een minifiguur toe te voegen aan een maquette die de bevrijding van Breda laat zien. Marianne de Bie is de raadsleden al voorgegaan en roept de inwoners op ook te komen “Om de vrijheid die zo belangrijk is samen te vieren”.

Door de maatregelen rondom Corona is het niet mogelijk om de herdenking noch de viering van de Bevrijding van Breda in gezamenlijkheid te houden. Het Maczek Memorial Breda komt daarom met een alternatief. Een maquette die de bevrijding van Breda door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek verbeeldt. De Polen worden door een grote mensenmasse toegejuicht. Het Maczek Memorial Breda wil de feestende mensenmassa laten groeien en nodigt iedereen uit een bezoek te brengen aan het Memorial en een eigen figuurtje bij de maquette te plaatsen. Zo kunnen we toch gezamenlijk en dicht bij elkaar de vrijheid vieren, al is het in het klein.

De maquette is onderdeel van STILLLEVEN; een collectie van 75 maquettes waarbij het publiek letterlijk om het verhaal heen kan lopen en zo vanuit verschillende perspectieven naar de scène kan kijken. Het is een ontwerp van Studio Rocco Verdult.

Iedere bezoeker van het Maczek Memorial Breda kan een figuur toevoegen aan de maquette, om zo samen met Generaal Maczek en zijn manschappen de bevrijding van Breda van 76 jaar geleden én de vrijheid van vandaag te vieren. Vandaag plaatsen verschillende leden van de raad, op gepaste afstand, hun figuurtje.

Het Maczek Memorial is geopend op woensdagen van 13:00 tot 17:00 uur en op zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Een kaartje reserveren is noodzakelijk en kan via de website www.maczekmemorialbreda.nl.