Wethouder Jan Boersma van de gemeente Son en Breugel plaatste vandaag een “Vector of Memory” nabij de Paulushoef op Sonniuswijk 42. Deze wegwijzer is de laatste van de vier vectoren die in Son en Breugel is geplaatst als onderdeel van de internationale toeristische wandelroute Liberation Route Europe.

De andere drie vectoren in Son en Breugel zijn geplaatst aan de noordzijde bij de Hefbrug over het kanaal, op het terrein van Zonhove bij de brug over de Grote Beek (veldhospitaal in het voormalig sanatorium en bij het gedenkteken voor de tijdelijke oorlogsbegraafplaats Wolfswinkel aan de Rooijseweg. De laatste vector nabij de Paulushoef is onderdeel van een recent aangelegde rustplaatsje aan de weg nabij de boerderij. Op deze plek ligt ook de Luisterkei die eerder op het terrein van de Paulushoef lag. In overleg met de initiatiefneemster Carla van Overveld is dit plekje aan Sonniuswijk opnieuw ingericht. Op de website van Liberation Route Europe worden de verhalen over de bevrijding van Nederland in drie talen aangeboden. Kijk en luister hier naar de verhalen uit Son en Breugel:

Liberation Route in het spoor van Market Garden door Brabant

Wie in het spoor wil treden van de geallieerden die tijdens Operatie Market Garden grote delen van Brabant hebben bevrijd, nu 77 jaar geleden, volgt sinds kort de Liberation Route Europe. Dit deel van de internationale wandelroute tussen Londen en Berlijn is officieel in gebruik genomen door het plaatsen van zogenaamde ‘Vectors of Memory’.

‘Vectors of Memory’ is een serie van monumentale wegwijzers, ontworpen door de bekende architect Daniel Libeskind. De vector wijst niet alleen de weg, maar vertelt ook over een belangrijke gebeurtenis bij de bevrijding van de omgeving waarin de vector is geplaatst. De Liberation Route Europe, door de Raad van Europa officieel erkend als Culturele Route, is een netwerk van maar liefst 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Met honderden plekken en verhalen verspreid over tien Europese landen, verbindt de Liberation Route Europe de verschillende regio’s waarover de opmars van de geallieerden in 1943-1945 zich voltrok. Brabant is een van de regio’s. Met behulp van de nieuwe Liberation Route Europe website en routeplanner kan iedereen niet alleen kennisnemen van de verhalen, maar ook een eigen route uitstippelen.

In Brabant volgt de route het Airborne Wandelpad van OLAT en is deze behalve digitaal beschikbaar binnenkort ook volledig bewegwijzerd. De LRE Foundation, initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, heeft hiervoor nauw samengewerkt met het Routebureau van VisitBrabant, Brabant Remembers en OLAT. Het project wordt ondersteund door vfonds en het Mondriaanfonds. De volledige route en de Brabantse etappe is te zien op liberationroute.com. De route is inmiddels volledig bewegwijzerd en loopt over het bestaande knooppuntennetwerk. De routekaart waarop de vectoren in kaart zijn gebracht komt binnenkort officieel beschikbaar. Meer weten? Ga naar liberationroute.com

Foto: Portefeuillehouder recreatie en toerisme, wethouder Jan Boersma van de gemeente Son en Breugel, plaatst de laatste vector in Sonniuswijk (foto’s: Wil Feijen)