De opening van dit Memorial stond gepland op 31 maart – de geboortedag van de naamgever van het Memorial – generaal Stanislaw Maczek. Die opening kon door de coronacrisis niet doorgaan. Vanaf 3 juni opent het Memorial nu toch zijn deuren.

Het Maczek Memorial Breda herdenkt de bevrijding van de stad Breda aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Soldaten van de 1e Poolse pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek, wisten op 29 oktober 1944 de Duitse bezetters te verdrijven. Die bevrijding is letterlijk te zien op de muur van het Memorial, waarop beroemde bevrijdingsfoto’s zijn afgebeeld.

Het strak vormgegeven gebouw ligt aan het Poolse ereveld aan de Ettensebaan. Bezoekers kunnen door middel van een multimedia-wand en luisterpalen kijken en luisteren naar de persoonlijke verhalen van Poolse soldaten. Museumstukken zoals persoonlijke attributen en oorlogsmaterialen brengen deze verhalen tot leven. Mede door deze mix is het Memorial voor een brede doelgroep zeer het bezoeken waard. Later dit jaar opent ook het Informatie- en Documentatiecentrum zijn deuren. Hier kunnen geïnteresseerden in een database gedetailleerde informatie vinden over dit speciale stukje uit de Bredase geschiedenis.

Wat deze bevrijdingsverhalen zo bijzonder maakt is dat ongeveer 300 bevrijders na de oorlog Breda trouw bleven. Ze bouwden er een nieuw bestaan op. Zij vonden er een geliefde, trouwden, kregen kinderen. Buiten Polen is er geen enkele stad in de wereld waar de Poolse invloed nog zo voelbaar en zichtbaar is als in Breda: veel Bredanaars hebben een van oorsprong Poolse familienaam. Het waarom daarvan is bij relatief weinig mensen bekend. Het Memorial vertelt dit goed bewaarde geheim en schetst er ook een brede context bij. Hierdoor is de bezoeker in staat deze gebeurtenissen in een breder perspectief te plaatsen en dit indrukwekkende verleden met het heden te verbinden.

Het Maczek Memorial Breda is geopend op woensdag, zaterdag en zondag. Kijk op de website voor openingstijden: www.maczekmemorialbreda.nl
Vanwege de regels om het coronavirus tegen te gaan, is het noodzakelijk voorafgaand aan het bezoek te reserveren.