Nationaal Monument Kamp Vught is weer te bezoeken sinds juni, na een sluiting van bijna drie maanden. Aansluitend op de corona-maatregelen is het herinneringscentrum alleen geopend voor individuele bezoekers. Andere jaren waren er verschillende rondleidingen in de zomervakantie, maar dat is tijdelijk niet mogelijk. De vaste expositie ’32.000 verhalen en zeven seizoenen’, de tijdelijke exposities ‘Kind onder Vuur’ en ‘Brabant: De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’ bieden bezoekers een goed gevulde middag. Op woensdag en in het weekend is het bezoek te combineren met nevenlocatie barak 1B. Bezoekers dienen aansluitend op de RIVM-richtlijnen vooraf een ticket te reserveren via de www.nmkampvught.nl met een datum en tijd van aankomst naar keuze.

Kind onder Vuur
De expositie ‘Kind onder Vuur: Oorlog en Vrijheid’ werd geopend op 5 maart; een week later werden alle musea gesloten. Daarom is de expositie verlengd tot het voorjaar van 2021. In samenwerking met het Rode Kruis en Humanity House maakte NM Kamp Vught een nieuwe versie van deze succesvolle reizende expositie met verhalen van verschillende kinderen in oorlogssituaties, toen en nu. De 13-jarige Hans werd met zijn familie als gijzelaar opgesloten in Kamp Vught tijdens de Tweede Wereldoorlog. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken. De 12-jarige Helma is vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat – is te ervaren in de tentoonstelling. ‘Kind onder vuur’ is een ‘doe’-expositie waarbij kinderen vanaf 10 jaar met een gratis boekje in de hand verhalen over hun leeftijdsgenoten ontdekken.  Een ideale expositie voor (groot-)ouders met (klein-)kinderen.

Brabant: De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s
Deze tentoonstelling komt voort uit het landelijke project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. De 50 indrukwekkendste foto’s van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant zijn tot september te zien in het auditorium, waar plaats werd gemaakt omdat er tijdelijk geen groepsactiviteiten zijn. “Op uitvergroot formaat zie je de uitdrukkingen van de mensen pas echt”, aldus een bezoeker.

Barak 1B
Barak 1B is de zomervakantie op woensdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur; op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het gebouw is de laatst overgebleven barak van ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’. De vaste presentatie bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers en van collaboratie verdachte Nederlanders (1944-1949). Sinds 1951 was een deel van het voormalig concentratiekamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen.

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
5263 NT Vught
073 656 6764
www.nmkampvught.nl
Maandag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur;
Zaterdag en zondag 12.00 – 17.00 uur.

Barak 1B:
Woensdag 12.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur.
Atlantis 1B, 5263 MC (zijstraat Lunettenlaan).

Foto: Expositie Kind onder Vuur

Foto: vernieuwde expositie NM Kamp Vught