In samenwerking met Brabant Remembers maakte Blind Walls Gallery drie muurschilderingen in het kader ’75 jaar vrijheid’, geïnspireerd door levensveranderende oorlogsverhalen.

Otecki

In 2019 schilderde Poolse kunstenaar Otecki deze immense schildering, gebaseerd op de bevrijding van Breda op 29 oktober 1944. Breda werd bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Stanisław Maczek, één van de belangrijkste gebeurtenissen in de Bredase geschiedenis. Maczek besloot Breda te sparen door de stad van deur tot deur te bevrijden, hiermee voorkwam hij dat de stad zou worden verwoest. Maczek is later begraven bij zijn mannen op het Pools militair ereveld in Breda. Het verhaal van Maczek en zijn mannen wordt verteld in het aangrenzende Maczek Memorial.

Deze 27-meter hoge schildering is een eerbetoon aan deze mannen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Wojciech Kołacz (Otecki) liet zich inspireren door een bijzondere foto uit het Stadsarchief Breda. Op de foto is te zien hoe twee buurmeisjes, Ria Vermeulen-Welten en Ineke van Wijck, met krijt een boodschap schrijven op een Poolse tank. Ria, inmiddels een meisje van 92 jaar oud, was aanwezig bij de feestelijke onthulling met bezoek door Koning Willem-Alexander en Poolse president Andrzej Duda

Met dank aan het project ‘Prijs je Wijk’ van Rabobank Breda is de schildering nu ook in de avond goed te zien. Dankzij vier duurzame LED spots is de schildering van zonsondergang tot middernacht te bewonderen.

Muurschildering ter ere van Eerste Poolse Pantserdivisie en Generaal Maczek – foto door Edwin Wiekens.

Marije Maria
Illustrator Marije Maria maakte deze kleurrijke muurschildering op het pand van Indisch Museum van Stichting Arjati. Het ontwerp is geïnspireerd door de verschillende verhalen van vrijwilligers van de stichting. Op de kleurrijke muur zie je rijstvelden, batik stof en Melati bloemen.

De schildering herdenkt alle slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Melati (Jasmijn) bloem staat er niet zomaar, dit is het symbool van de officiële nationale herdenking op 15 augustus. De bloem symboliseert het leven en schoonheid, maar ook het geestenrijk en de dood. Het is een bloem die moeilijk in Nederland gedijt en daardoor symbool staat voor het gedeelde verleden en het niet-vergeten.

De kleurrijke rijstvelden van Indonesië, nu ook in Breda – foto door Edwin Wiekens

TelmoMiel

Afgelopen zomer schilderde het  kunstenaarsduo TelmoMiel aan de Tuinzigtlaan een kunstwerk geïnspireerd op de beroemde gebeurtenis de Vlucht die plaatsvond op 12 Mei 1940. Wanneer Nazi Duitsland in 1940 Nederland binnenvalt initieert burgemeester Van Slobbe een grootschalige evacuatie. Deze evacuatie, beter bekend als De Vlucht, is tot op heden een veel besproken onderwerp. Op de dag van evacuatie verlaten bijna alle 50.000 Bredanaars hun huizen. Ze vertrekken in groepjes via verschillende routes richting het zuiden. Om zoveel mogelijk spullen mee te nemen worden bakfietsen, boerenkarren en kinderwagens volgepropt.

Onderweg moet een groep vluchtelingen in de greppels schuilen, op het moment dat ze in een vuurlinie terechtkomen tussen de Fransen en Duitsers. Veertig mensen overleven de aanval niet. Een andere groep loopt door tot aan Sint Niklaas en zoekt in het dorp veiligheid bij een basisschool.

De Vlucht zorgt voor in totaal 104 Bredase slachtoffers. Achteraf blijkt de evacuatie onnodig te zijn. Breda wordt door de Duitsers ingenomen zonder een schot te lossen.

Het meisje met de ezelsoren kijkt uit over Tuinzigt – foto door Edwin Wiekens

Brabant Remembers
Alle schilderingen zijn onderdeel van het project Brabant Remembers. Brabant Remembers vertelt persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Van groot tot klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of de bevrijding. Vijfenzeventig verhalen waarin een levens veranderende keuze centraal staat. Samen met gemeentes en partners zijn deze verhalen vertaald naar een innovatief en cultureel programma in 2019-2020.

Blind Walls Gallery
Over de Blind Walls Gallery De Blind Walls Gallery is ‘het museum op straat’, een collectie van ruim 90 muurschilderingen gemaakt door (inter)nationale kunstenaars. Alle muurschilderingen zijn geïnspireerd op verhalen uit de stad.

Ontdek meer over de schilderingen op https://blindwalls.gallery/nieuws/brabant-remembers-herdenkt-oorlogsverhalen/

De schilderingen zelf bekijken? Met onze vernieuwde web-app ontdek je deze (en ruim 90 andere) schilderingen.
www.blindwalls.gallery