Vrijdag 14 augustus (18:30 uur) werd de nieuwe Blind Wall bij het Indisch Museum Breda officieel onthuld. Illustrator Marije Maria maakte dit kunstwerk als onderdeel van het project Brabant Remembers. De onthulling wordt verricht door wethouder Marianne de Bie en Ellen van Nispen van het Indisch Museum.

Marije Maria studeerde in 2018 af aan AKV|St.Joost in Breda. Tijdens haar studie werkte ze al mee aan enkele kunstwerken van de Blind Walls Gallery in Breda. Inmiddels illustreert ze voor enkele kranten en tijdschriften en werkt ze in opdracht van festivals. Zo vaak mogelijk probeert Marije haar passies voor reizen en het maken van muurschilderingen te combineren. Inmiddels zijn haar schilderingen te vinden in onder andere Zagreb, Gent, Barcelona en Colombia. Haar werk is veelal opgebouwd uit vlakken in heldere zachte kleuren en een enkele lijn. Vrouwen spelen een hoofdrol in haar werk, dat overigens ook blijk geeft van een voorliefde voor bloemen.

Nu reizen niet mogelijk is, heeft ze voor deze schildering toch inspiratie uit een verre bestemming kunnen halen. Geïnspireerd door de verhalen van de vrijwilligers van het Indisch Museum maakte ze het ontwerp voor deze muurschildering. De muurschildering is een herinnering aan voormalig Nederlands Indië met batik stof, rijstvelden en melati bloemen. De schildering is gemaakt ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Japanse bezetting. De melati bloem is tevens het symbool van de officiële herdenking op 15 augustus.

De schildering is onderdeel van het project Brabant Remembers. Brabant Remembers vertelt persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Vijfenzeventig verhalen waarin een levensveranderende keuze centraal staat. Eerder maakte de Poolse kunstenaar Otecki een muurschildering over de bevrijding van Breda door generaal Maczek. Later dit jaar voegt Blind Walls Gallery nog een schildering over ‘De Vlucht’ toe aan de collectie.

Foto: ©Joost van Asch