Het Maczek Memorial Breda bestaat 40 jaar! 

Dinsdag 1 juni bestaat het Maczek Memorial Breda 40 jaar! Sinds 1981 herdenken en vieren we de bevrijding van Breda en omgeving door de 1e Poolse Pantserdivisie. Het Memorial vertelt de persoonlijke verhalen van de Poolse bevrijders op een interactieve wijze en in het fraaie Memorial worden de mannen die voor onze vrijheid streden geëerd. Een hoofdrol is weggelegd voor Generaal Stanislaw Maczek van de 1e Poolse Pantserdivisie. Zijn originele uniform is te zien in het Memorial en natuurlijk wordt de bezoeker meegenomen in zijn bijzonder levensverhaal en de belangrijke rol die hij speelde in de -relatief soepele- bevrijding van Breda. 

Door de Corona-maatregelen kan het jubileum helaas niet uitbundig gevierd worden. Hopelijk kan er eind oktober wel een feestje gegeven worden. Dan herdenken en vieren we de bevrijding van Breda. Uiteraard staan we dan ook stil bij het 40-jarig jubileum van het Memorial. 

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de opening van het Memorial op zaterdag 5 juni. “Naar huis?” heet de nieuwe tijdelijke expositie die vanaf die datum in het Memorial te zien is. Deze expositie laat in beeld en woord het verlangen naar thuis zien. De zoektocht naar familie, bekenden of zoals voor veel Poolse strijders gold, de zoektocht naar een nieuw (t)huis. Met foto’s uit binnen- en buitenland geeft de expositie een heel divers en uniek beeld van de eerste jaren na de bevrijding. De beelden komen uit diverse landen. Heel bijzonder zijn de foto’s uit een Russische privécollectie die niet eerder in Brabant te zien waren. Miljoenen mensen met uiteenlopende achtergronden waren op doortocht in Europa of daarbuiten. Bevrijd of gevlucht uit concentratiekampen, onderduikers, dwangarbeiders, krijgsgevangenen of vluchtelingen. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven. Een indrukwekkend verhaal, gevangen in beelden en woorden. 

Van Generaal Maczek Museum naar Maczek Memorial Breda 

In 1981 stonden Kees Coenders, Jos van Alphen en Wim Mol aan de wieg van de Stichting Museum Breda-Polen 1939-1945. Zestien jaar later, in 1997, leek het museum te verdwijnen. Zover kwam het gelukkig niet. Onder de bezielende leiding van de nieuwe voorzitter Frans Ruczynski werd nieuw leven in het museum geblazen. De collectie verhuisde van een garage naar een grotere locatie op de Trip van Zoudtlandtkazerne. Daar is de collectie toen verder uitgebouwd. Steeds meer vrijwilligers sloten zich aan en er kwam een programma met onder andere lezingen, filmavonden en educatie. 

Het Generaal Maczek Museum, de naam voor het museum, trok duizenden bezoekers per jaar. In 2015 moest het Generaal Maczek Museum op zoek naar een andere locatie. Met hulp en ondersteuning van velen, in het bijzonder van Frans Ruczynski & Willem Krzeszewski, de gemeente Breda, provincie Noord-Brabant en het vfonds is het museum verhuisd naar de huidige locatie. Op de Ettensebaan 17a is een prachtig Memorial gerealiseerd, met een vaste interactieve tentoonstelling. Ook nu is er een uitgebreid programma voor scholen en worden er -wanneer dat weer mogelijk is- lezingen, filmavonden en andere interessante programma’s aangeboden. 

Kijk voor meer informatie over de expositie op: www.maczekmemorialbreda.nl