10.000 kilometer wandelen in het spoor van de geallieerden

MEIERIJSTAD, 17 september 2021 – Brabant wordt onderdeel van de gerenommeerde, internationale wandelroute ‘Liberation Route Europe’. In gemeente Meierijstad is vrijdag officieel een start gemaakt met de aanleg van de Brabantse etappe. Burgemeester Kees van Rooij onthulde op de Vlagheide een zogenaamde ‘Vector of Memory’, samen met zijn collega Jean-Pierre L’Honneur van de Franse gemeente Carentan. Hiermee krijgt Brabant aansluiting op een wandelroutenetwerk van maar liefst 10.000 kilometer door Europa, in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43-‘45.  

De kick-off vond plaats precies 77 jaar na de bevrijding van Brabant door de geallieerden. De Brabantse etappe volgt het Airborne Wandelpad en vertelt het verhaal van Operation Market Garden, waarbij wegen en bruggen moesten worden veroverd om het geallieerde leger naar Arnhem te laten doorstoten. Het Brabantse tracé van de Liberation Route Europe wordt de komende periode bewegwijzerd door VisitBrabant Routebureau. Later worden ook de Brabantse etappes ‘Slag om de Schelde’ en ‘De Canadese bevrijders’ toegevoegd.

Tienduizend kilometer in tien landen
De Liberation Route Europe, door de Raad van Europa officieel erkend als Culturele Route, is een netwerk van maar liefst 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Met honderden plekken en verhalen verspreid over tien Europese landen, verbindt de Liberation Route Europe de regio’s waar de geallieerden in 1943-1945 hun opmars maakten.

Vector of Memory op de Vlagheide
De Liberation Route Europe wordt in Europa op een aantal belangrijke historische locaties gemarkeerd met monumentale wegwijzers, de zogenoemde Vectors of Memory, ontworpen door de bekroonde architect Daniel Libeskind. Deze vectoren wijzen niet alleen de weg, maar vertellen ook over de belangrijke gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaatsvonden in de desbetreffende regio. De Vector of Memory op de Vlagheide in gemeente Meierijstad vertelt het verhaal van de Amerikaanse parachutisten van de 101st Airborne Division. Zij zetten hier op 17 september 1944 voor het eerst voet op Brabantse bodem. Aan deze divisie hebben de gemeenten Meierijstad en Carentan hun herwonnen vrijheid te danken.

Burgemeester Kees van Rooij en zijn Franse collega Jean-Pierre L’Honneur onthulden samen de Vector of Memory en schroefden het eerste schildje op, waarmee de route door Brabant gemarkeerd gaat worden. Van Rooij: “Het is geweldig mooi dat de Liberation Route Europe een eerbetoon brengt aan de bevrijders van onze gemeenten en daarmee op eigentijdse wijze de verhalen deelt en laat ervaren, om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Meierijstad en Carentan zijn dan ook zeer verheugd van dit internationale project deel uit te maken.”

Wandelroutekaart en routeplanner
De LRE Foundation, de initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, werkt samen met Brabant Remembers, VisitBrabant Routebureau en OLAT bij de realisatie van dit project in Brabant. De route volgt het Brabantse wandelknooppuntennetwerk en is vanaf november 2021 volledig bewegwijzerd. Ook wordt in november een wandelroutekaart uitgebracht met de belangrijkste bezienswaardigheden en vectoren in de Brabantse gemeentes. Het project wordt ondersteund door vfonds en het Mondriaanfonds. Op liberationroute.com is het volledige internationale wandelnetwerk te vinden, inclusief alle verhalen langs de route en een routeplanner om een eigen wandelroute in de voetsporen van de geschiedenis uit te stippelen.