Persfotograaf Sem Presser maakte in de zomer van 1945 een reportage van het leven in het interneringskamp Vught waar collaborateurs zijn geïnterneerd. Daarbij bracht hij ook de strafoefeningen in beeld die tot de dagelijkse routine behoren. Het is een van de vijftig indrukwekkende beelden uit de pop up-expositie ‘De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’ in Nationaal Monument Kamp Vught. De wisselexpositie is nog te zien t/m zondag 30 augustus bij Nationaal Monument Kamp Vught. Bezoekers dienen aansluitend op de RIVM-richtlijnen vooraf een ticket te reserveren via de www.nmkampvught.nl met een datum en tijd van aankomst naar keuze.

De vijftig uitvergrote foto’s van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant zien in het auditorium, waar plaats werd gemaakt omdat er voorlopig nog geen groepsactiviteiten zijn. Het project ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’ is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds.

Boxtel, 24 oktober 1944. Schotse troepen van de 152ste brigade van de 51ste Highland Divisie nemen op de Schijndelsedijk Duitse posities onder vuur. Buurtbewoners zoeken dekking in een primitieve schuilkelder. De man met de pet is Driek van Vugt. Rechts van hem zijn vrouw Marie en hun dochtertje Annie. De jonge vrouw rechtsboven is Anna van Houtum-Konings. De Schotten behoorden tot de 152ste brigade van de 51ste Highland Divisie (fotograaf onbekend/Nationaal Archief)

Veghel, 1940. Op diverse plaatsen raken de binnentrekkende Duitse soldaten met de bevolking in gesprek. Ook in Veghel, waar een soldaat zich zichtbaar verwondert over de traditionele Meierijse poffer van een Brabantse boerin (fotobureau Heinrich Hoffmann/Bayerische Staatsbibliothek, Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz)