Foto: De expositie werd officieel geopend door de Tilburgse burgemeester Theo Weterings, social designer Rocco Verdult, programmadirecteur Brabant Remembers Femke Klein en nabestaanden van Brabant Remembers verhalen.

TILBURG, 15 november 2019 – Na een succesvolle première tijdens de Dutch Design Week krijgt de expositie STILLLEVEN, waarin 75 kunstobjecten van persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen zijn samengebracht, een vervolg in de LocHal in Tilburg. De tentoonstelling werd gisteren officieel geopend en is tot en met mei 2020 gratis te bezoeken.

In 2019 en 2020 vieren we dat Noord-Brabant 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een provinciebreed cultureel programma. Een iconisch project uit dit programma is de expositie STILLLEVEN.

Concept
Social designer Rocco Verdult uit Eindhoven bedacht in zijn rol als creatief curator voor Brabant Remembers het concept STILLLEVEN; een collectie van 75 maquettes waarbij het publiek letterlijk om het verhaal heen kan lopen en zo vanuit verschillende perspectieven naar de sleutelscène kan kijken. Momenten uit de WOII-geschiedenis, waar nog geen beeld van was, krijgen met STILLLEVEN vorm en zijn hierdoor makkelijker inleefbaar. Letterlijk naar het moment kunnen kijken, maakt dat je het onthoudt én door kunt vertellen. Aan de toeschouwer om te bedenken; “Wat zie ik? Wat gebeurt hierna? Wat roept dat bij mij op?”

De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in de nacht zijn zwart. Slechts de hoofdrolspelers in de scène zijn gekleurd waardoor de menselijke kant van elk verhaal centraal staat en het publiek de kans krijgt zélf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Elke bezoeker bepaalt vervolgens zelf het feitelijke verhaal te lezen en/of hierover met anderen in gesprek te gaan.

 

Expositie

De overzichtstentoonstelling is vanaf 16 november tot en met mei 2020 gratis te bezoeken op het Stadsbalkon in de LocHal in Tilburg. Deze voormalige locomotiefhal achter het centraal station is het nieuwe kloppende hart van de Spoorzone Tilburg. Het gebouw wordt internationaal geroemd vanwege de architectuur. De expositie bevindt zich op de derde verdieping, het Stadsbalkon, van waaruit de bezoeker tevens kan genieten van een mooi uitzicht over de stad.

 

Praktische informatie

Waar

LocHal Tilburg – Stadsbalkon
Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

Wanneer

16 november t/m mei 2020

op werkdagen geopend tussen 08:00-22:00 uur
zaterdagen geopend tussen 09:00-17:00 uur
zondagen geopend tussen 12:00-17:00 uur

Gratis entree​

 

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:

Voor meer informatie neem contact op met

Kim van Vlerken 06 -15 12 38 07 | kimvanvlerken@visitbrabant.com of

Tamara Ernst 06 – 24 36 09 29 | tamaraernst@visitbrabant.com.

 

 

Over Brabant Remembers

Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen over WOII: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Vijfenzeventig verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.

 

Over Studio Rocco Verdult

Studio Rocco Verdult ontwikkelt vernieuwende concepten met als doel het verbinden van mensen. De ontwerpen worden gekenmerkt door de kracht van eenvoud en het gebruik van herkenbare middelen. Brabant Remembers heeft Rocco Verdult gevraagd te kijken hoe de WOII-geschiedenis op een eigentijdse manier doorverteld kan worden aan jongere generaties.