Brabantse Bevrijdingsconcerten

Tussen 17 september en 4 november staan Brabantse gemeenten stil bij hun eigen Bevrijdingsdag, dit jaar 75 jaar geleden. Het Initiatief Brabantse Bevrijdingsconcerten faciliteert daarom voor deze gemeenten een concert op maat dat ongetwijfeld veel mensen zal aanspreken. In dit initiatief werkt een grote groep Brabantse musici samen. Ze gaan met dit concert op tournee door Brabant met twee zeer aansprekende stukken:

 

Het bekendste stuk is in 1999 geschreven door de Welshe componist Karl Jenkins; zijn inmiddels beroemde ’the Armed Man – a Mass for Peace‘. Deze aanklacht tegen oorlog en pleidooi voor vrede is in korte tijd zeer populair geworden en leent zich bij uitstek voor een herdenking van de bevrijding.

In 2016 voltooide de Brabantse componist Sjef van Rooij de Brabant Symfonie – een symfonie door Brabanders, voor Brabanders, over Brabant en haar Brabanders. Tijdens de Brabantse Bevrijdingsconcerten hoort u de wereldprimeur van deze symfonie. Qua sfeer, toegankelijkheid en tijdsduur past deze symfonie uitstekend samen in een concert met the Armed Man en de twee samen symboliseren prachtig de herwonnen vrijheid en identiteit van Noord-Brabant.

De Brabantse koren Tilburgse Opera, Karakter en Projectkoor Brabant hebben een grote reputatie opgebouwd met het op projectbasis uitvoeren van gedurfde producties met hoge kwaliteit. Het Zuidnederlands Begeleidingsorkest bestaat uit professionals en uitstekende amateurs, afkomstig uit Nederlands en Belgisch Brabant.

Het concert biedt veel mogelijkheden om eigen activiteiten in te passen. Bijvoorbeeld in samenwerking met Brabant Remembers, lokale organisatiecomité’s en culturele organisaties. We werken graag met elke gemeente een eigen concert uit.

 

Voor iedereen die de bevrijding heeft meegemaakt en voor wie in vrijheid opgroeit, ontstaat er op deze manier een een zeer passende, zowel gemeentelijke als Brabantse invulling van de herdenking van 75 jaar vrijheid.

Graag komen wij in contact met geïnteresseerde gemeenten, om een concert op maat verder uit te werken.

 ‘Initiatief Brabantse Bevrijdingsconcerten 2019′

Stichting Brabant Symfonie, contactpersoon Sjef van Rooij – sjef.v.rooij@gmail.com 

Vereniging Tilburgse Opera, contactpersoon Lucy Roodbol – lm.roodbol@kpnmail.nl

Foto beschikbaar gesteld door Opera Tilburg