De Liberation Divide is een 365 kilometer lange, grotendeels onverharde route die dwars door Noord-Brabant slingert. Na jaren scouten en testen is ervaren routebouwer en gravel liefhebber Bjorn Kamman klaar om de Liberation Divide fietsroute te lanceren. De route brengt natuur, cultuur en avontuur samen in een meerdaagse fietstocht en is exclusief beschikbaar op komoot.

De route

De Liberation Divide kronkelt door het Brabantse landschap langs diverse indrukwekkende plekken uit de Tweede Wereldoorlog. De start is het treinstation van Bergen op Zoom, waarna de route naar Woensdrecht leidt vlak bij de grens met Zeeland. Hier staat een Canadese Sherman tank die is gebruikt bij de Slag om de Schelde. De finish van de route ligt 365 kilometer verderop bij de provinciegrens met Limburg op de fietsbrug dwars door het Oorlogsmuseum in Overloon.

“De Liberation Divide is mijn ode aan het schitterende Noord-Brabant en onze vrijheid. Wat ongeveer zes jaar geleden begon met het ontdekken van een paar gravelstroken en monumenten met een link naar de Tweede Wereldoorlog rondom Breda, is uitgegroeid tot deze meerdaagse route waarin cultuur en natuur samenkomen.” – Bjorn Kamman

Circa 60% van de route is onverhard en bestaat uit knisperend gravel, eeuwenoude karrensporen, bospaden en boerenwegen. Afgewisseld met schilderachtige fietspaden, autoluwe wegen en een paar verdwaalde kasseistroken. Net als de ondergrond verandert het landschap rondom de route continu. Het ene moment fiets je dwars over de heide, dan weer door één van de vele bosgebieden en landgoederen die Brabant rijk is. De route is voor iedereen beschikbaar via komoot en is na de Green Divide de tweede Dutch Divide route die exclusief op komoot wordt gelanceerd.

Liberation Divide Patch

De eerste 50 fietsers die de Liberation Divide in één of meerdere aaneengesloten dagen voltooien krijgen de unieke Liberation Divide patch thuisgestuurd. De eerste patches zijn al vergeven. Bjorn fietste samen met 11 fietsambassadeurs de Liberation Divide route met een overnachting op natuurcamping de Hoevens, die nagenoeg op de route ligt. Van deze twaalf fietsers bereikten er 7, waaronder Erwin Sikkens die vorig jaar zijn Green Divide op komoot lanceerde, de finish. Ook ultra endurance racer Bas Rotgans en ex-pro Iris Slappendel mochten de Liberation Divide voorproeven.

“Het mooie aan Liberation Divide vond ik de aaneenschakeling van toffe paden en verschillende landschappen. Soms vergat je gewoon dat je door het dichtbevolkte Nederland aan het fietsen was! Een verrassende tocht door het zuiden van Nederland langs interessante historische plekken.” – Iris Slappendel

Tag na afloop Bjorn Kamman in je voltooide route op komoot om in aanmerking te komen voor de 43 overgebleven patches.

Foto’s: ©Erwin Sikkens