Vanuit huis samen stilstaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa

Bijna alle evenementen ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn in heel Europa vanwege het Corona-virus geannuleerd of uitgesteld. De internationale campagne Europe Remembers, die hier aandacht aan besteedt, heeft zich aan de situatie aangepast en een volledige online manier ontwikkeld om mensen te verbinden, met hen te reflecteren op en de herinnering levend te houden aan de Tweede Wereldoorlog.

Van 4 tot en met 8 mei kan iedereen met een internetverbinding meedoen aan een nieuw initiatief. De Stichting Liberation Route Europe (SLRE), de organisator van de campagne Europe Remembers, biedt dan de gelegenheid om in ​​gesprek te gaan met mensen die de Tweede Wereldoorlog persoonlijk hebben meegemaakt. Ook is er de mogelijkheid op social media aan te haken.

Jurriaan de Mol, directeur van SLRE in Nederland hierover: ‘Veel mensen weten het niet of hebben nooit de kans gehad om met iemand te praten die uit de eerste hand kan vertellen over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit geldt vooral voor jongere generaties. Daarom hebben we een reeks videogesprekken georganiseerd van mensen met een bijzonder verhaal, die weten hoe het was om de oorlog te doorstaan.”

WOII-getuigen
Europe Remembers nodigt iedereen uit, vooral ook jongeren, om zich aan te melden voor een videogesprek met een diverse groep getuigen van de oorlog. De WOII-getuigen spreken Engels, Nederlands, Frans en Duits. Jurriaan de Mol daarover: “Sommigen van hen hebben de oorlog meegemaakt als kind, anderen waren volwassen. Het zijn zowel veteranen als burgers die vanuit verschillende landen deelnemen.” De videogesprekken worden ook live gestreamd op Facebook en YouTube, maar alleen degenen die zich aanmelden, kunnen deelnemen aan de gesprekken.

Besef van vrijheid
Voor SLRE  is dit initiatief om online te herdenken een prima aanvulling op de campagne Europe Remembers, die al in juni 2019 met 75 jaar D-Day van start is gegaan. “De beperkingen om erop uit te trekken die we dit jaar in heel Europa ervaren, hebben het besef over wat het betekent om in vrijheid te leven verder versterkt. Door deze manier van online herdenken brengen we dat besef heel dicht bij de mensen, kunnen ze dit samen delen vanuit hun eigen vertrouwde omgeving, zonder zich zorgen te hoeven maken over hun veiligheid. Een mooie manier om 75 jaar einde Tweede Wereldoorlog en de gevolgen ervan voor onze samenleving te markeren”, aldus Jurriaan de Mol.

#IRemember
Naast de videogesprekken kunnen mensen een aangepast logo in Europe Remembers-stijl maken om op social media te delen als zichtbaar teken van hun betrokkenheid en respect. Europe Remembers nodigt iedereen uit om hun persoonlijke logo met de hashtag #IRemember te plaatsen als individuele en collectieve uiting van het nieuwe herdenken.

Voor de videogesprekken kan iedereen zich registreren, maar als er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, wordt voorrang gegeven aan jongeren onder de 25 die mogelijk voor het eerst met een WOII-getuige in spreken. Het platform is veilig, de gesprekken worden gemodereerd en zijn voor iedereen te volgen via de Europe Remembers Facebook en YouTube kanalen.

De #IRemember logomodule, het aanmeldingsformulier voor videogesprekken en informatie over de deelnemende veteranen en ooggetuigen zijn beschikbaar op www.europeremembers.com/i-remember