Na maandenlang geen scholieren te hebben ontvangen, was groep 8 van CBS Het Kompas uit Vuren op 9 september de eerste klas die Nationaal Monument Kamp Vught bezocht in dit schooljaar. Vanwege de corona-maatregelen waren groepsrondleidingen sinds half maart niet mogelijk. Kinderen en jongeren hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.

Vanaf half maart was Nationaal Monument Kamp Vught i.vm. de corona-maatregelen net als vele musea gesloten voor alle bezoek. Alle boekingen van scholen werden geannuleerd; ook zegden veel docenten zelf hun rondleiding af. In juni kon het herinneringscentrum haar deuren weer openen en sindsdien kan een beperkt aantal individuele bezoekers per dag een tijdslot reserveren. De beperkingen betekenen een forse daling van het totaal aantal bezoekers ten opzichte van andere jaren. Zo verzorgde NM Kamp Vught dit jaar (tot de sluiting in maart) slechts 212 rondleidingen voor scholieren vanaf groep 7. In 2019 ontving het herinneringscentrum 1509 schoolgroepen (totaal 1909 inclusief volwassenen), op een totaal van bijna 73.000 bezoekers

Directeur Jeroen van den Eijnde ontving de leerlingen van Het Kompas enthousiast. “Dit is waar we het voor doen: we willen het verhaal en de betekenis van deze plek delen met alle generaties. We zijn dan ook erg blij dat de eerste groep kinderen van dit schooljaar er nu is! We hopen dat vele groepen volgen. De veiligheid staat hierbij uiteraard voorop.”

 

Foto’s:
Scholieren van Het Kompas tijdens de eerste rondleiding van het schooljaar in Nationaal Monument Kamp Vught (foto: Jan van de Ven).