De eerste fietsbrug ter wereld die letterlijk door een museum loopt, mocht in juli 2021 rekenen op meer dan 5000 bezoekers! Op 26 maart 2020 zou deze unieke brug in Oorlogsmuseum Overloon feestelijk geopend worden. Door de coronapandemie heeft deze officiële opening helaas niet plaats mogen vinden, maar is de brug stilzwijgend in gebruik genomen.

Desondanks bleef de brug dus niet onopgemerkt. Vele fietstoeristen komen een bezoekje brengen en kunnen gratis een blik werpen op een deel van de Tweede Wereldoorlog-collectie van het museum. De brug is 90 meter lang, ligt op een hoogte van drie en een halve meter en maakt deel uit van de fietsroute ‘Aan de andere kant’ die het Oorlogsmuseum verbindt met Britse en Duitse militaire begraafplaatsen in de omgeving.

Sinds medio juni van dit jaar wordt het aantal fietsers dat over de brug rijdt geteld. Dit gebeurt door een automatisch telsysteem. De hele dag door worden er fietsers gezien op de brug, maar dat ze in zo’n grote getale het museum weten te vinden, dàt werd op voorhand niet verwacht. De directeur vertelt: “toen het idee voor de fietsbrug ontstond, hadden we gehoopt dat er in het eerste jaar misschien 5000 fietsers over de brug zouden gaan,dat we dat aantal nu halen in één maand is fantastisch!”