De Kunst van Vrijheid geopend

Indrukwekkende tijdelijke kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties

VUGHT, 5 maart 2020 – Bij Nationaal Monument Kamp Vught is vanavond de kunstinstallatie Crossing Time geopend. Deze première is de aftrap van het openingsweekend van ‘De Kunst van Vrijheid’ waarin een reeks tijdelijke kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties wordt geopend. Ook bij museum Bevrijdende Vleugels in Best, het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam en de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn worden de komende dagen indrukwekkende kunstinstallaties geopend. In het kader van ’75 jaar vrijheid’ zorgen deze kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars voor een bijzondere ervaring. De kunst gaat een verbinding aan met de locatie en haar verhalen waardoor je écht op een andere manier stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Met ‘De Kunst van Vrijheid’ laat Brabant Remembers niet alleen de impact zien van de Tweede Wereldoorlog toen, maar ook de relevantie ervan voor nu en voor morgen.

Roadmovie met Tim Haars

Acteur en filmmaker Tim Haars maakte een roadtrip door Brabant om het einde van de oorlog te vieren en te herdenken. Tijdens deze ontdekkingsreis bezocht hij onder andere de kunstprojecten. Zijn ervaringen zijn vastgelegd in een roadmovie. Alle video’s van Tim zijn ontdekkingsreis vind je hier.

Hieronder een korte omschrijving per locatie van “De Kunst van Vrijheid”:

Crossing Time – Nationaal Monument Kamp Vught
Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught worden bezoekers ondergedompeld in projectiebeelden, licht en geluid. Ze worden zélf onderdeel van de ruimtelijke kunstinstallatie ‘Crossing Time’. De plek van de bezoekers op het buitenterrein is bepalend voor hun rol in dit spectaculaire audiovisuele schouwspel. Met ‘Crossing Time’ nodigen Beeldjutters en Isabel Nielen van de Theatermachine mensen uit na te denken en overeenkomsten te zoeken tussen het heden en verleden. Crossing Time is een indrukwekkende avondvoorstelling, aanvullend op een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught.

Panorama Ysselsteyn – Oorlogsmuseum Overloon/Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn
In Ysselsteyn, op 15 minuten rijden van Oorlogsmuseum Overloon, ligt de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland. Een duizelingwekkend aantal kruizen met witte letters, voor iedere gesneuvelde soldaat één. Twee bijzondere locaties die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Drie keer per dag, om 11.00, 14.00 en 16.00 uur bedekken klanken de begraafplaats. Deze fascinerende klankbeleving, via geluidsinstallaties verspreid over het veld, haalt de bezoeker uit de dagelijkse realiteit op Ysselsteyn. Hiermee schept componistenduo Strijbos & Van Rijswijk een moment waarin de bezoeker haar relatie met de geschiedenis kan herdenken, bevragen en herinterpreteren. Daarnaast zorgen drie sopranen in de maanden maart, april en mei op vastgestelde avonden voor een wonderlijke landschapsopera. Tickets voor deze performances zijn online verkrijgbaar en extra interessant in combinatie met een bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon.

Airborne – Bevrijdende Vleugels in Best
Duizenden paratroepers, honderden gliders en vliegtuigen werden 75 jaar geleden ingezet om ons land te bevrijden. Vanaf de grond en vanuit de lucht een indrukwekkend, hoopvol, angstig, bevrijdend, gevaarlijk en intens beeld. Op basis van dit beeld bedacht Blauwe Uur ‘Airborne’, een canvas van duizenden witte vlaggen boven de hoofden van de bezoekers, op de heide naast museum Bevrijdende Vleugels. Deze vlaggen staan symbool voor de vele paratroepers die hier naar beneden kwamen én voor vrijheid, feest en vrede. Dagelijks na zonsondergang verbeelden kleurrijke projecties op de wapperende vlaggen deze sprong, het vallen, het zweven op de wind en de veelheid van parachutisten. Met ‘Airborne’ creëert Blauwe Uur een moment om je te verbeelden wat er 75 jaar geleden is gebeurd.

waiting for it to end… – Biesbosch MuseumEiland
Dit indrukwekkende kunstwerk heeft een prachtige plek op de punt van het eiland. Zittend naast elkaar kijken twee mensen uit over het water. Het hoofd van de één rust op de schouder van de ander, met hun blik op de horizon. Deze installatie van de Palestijns-Libanese kunstenaar alaa minawi laat twee mensen zien die wachten op het einde van de wreedheid van de oorlog – van alle oorlogen – zodat ze in vrede verder kunnen leven. Vanaf maart tot en met september vinden maandelijks tegen het decor van dit imposante kunstwerk wisselende theater- en muziekvoorstellingen plaats in samenwerking met Kunstmin. Tickets voor deze voorstellingen zijn aanvullend op een bezoek aan Biesbosch MuseumEiland.

Tickets en info
Tickets zijn verkrijgbaar via brabantremembers.com. Hier vind je ook meer informatie over  ‘De Kunst van Vrijheid’ en de volledige programmering.

Over De Kunst van Vrijheid
‘De Kunst van Vrijheid’ is een initiatief van Brabant Remembers. Concept en productie: Artifex.
In samenwerking met Blauwe Uur, Strijbos & Van Rijswijk, Beeldjutters, Isabel Nielen, De Theater­machine, alaa minawi, Kunstmin, Studio Rocco Verdult, Mothership en Mazcek Memorial Breda.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:

De overige openingen bijwonen?
Dat kan! Hier vind je alle praktische informatie per locatie.

Meer informatie over dit bericht? Neem contact op met:

Tamara Ernst, tamaraernst@visitbrabant.com | 06 – 24 36 09 29
Kim van Vlerken, kimvanvlerken@visitbrabant.com | 06 – 15 12 38 07

Over Brabant Remembers:
Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen over WOII: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Vijfenzeventig verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.