Brabant Remembers plaatst WOII-dilemma’s in het nu met living history app

22 september – Vandaag lanceerde Brabant Remembers in De Bevrijdende Vleugels in Best een living history-app waarin 30 acteurs tien verhalen uit de Tweede Wereldoorlog tot leven brengen, op plaatsen in Brabant die aan de oorlog herinneren. Met deze augmented reality app maakt Brabant Remembers de impact van de oorlog bekend op een eigentijdse manier en staan nieuwe generaties voor dezelfde dilemma’s, geplaatst in het nu. Dertig parachutisten deden in de Brabantse Airborne Regio een historische sprong na. Zij deden dit in de stijl zoals ze tijdens Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn: met authentieke uniformen uit een C47 (Dakota). Met deze sprong wordt aan het laatste onderdeel van de living history- app inhoud gegeven. De app, uniek in Europa qua toepassing, content en techniek, is de start van het programma van Brabant Remembers in opmars naar het hoogtepunt in september en oktober 2019, het jubileumjaar van 75jaar bevrijding van Zuid-Nederland.

Brabant Remembers gaat over verhalen die individuele levens tijdens WOII in Brabant voorgoed hebben veranderd. Eén van tien verhalen uit de app, De verjaardag van John Nasea Jr., neemt je mee naar de originele droppingszones van Operation Market Garden, in Son nabij Best. In september 1944 begon hier de bevrijding van Nederland en landden talrijke parachutisten en vliegtuigen vol oorlogsmaterieel. John Nasea Jr. was één van de parachutisten. Hij raakte zwaargewond bij de landing. Hij is gered door Berta Roefs en haar familie op de Helena Hoeve, midden in het landingsgebied.

Unieke content

Nog niet eerder werd over de Tweede Wereldoorlog zo’n omvangrijke en provinciebrede AR-productie ontwikkeld. Elk verhaal brengt de dilemma’s van toen letterlijk in beeld en voegt interactiviteit toe; als gebruiker van de app kom je in het verhaal voor een keuze te staan. De tien AR-producties beschikken allemaal over 360-graden video’s waardoor je het verhaal beleeft op de plek in Brabant waar het daadwerkelijk gebeurd is. De video’s spelen zich in delen zowel voor, als achter je af en aan alle details is gedacht. Zo maakte het team van maar liefst dertig acteurs en figuranten gebruik van Amerikaanse, Engelse, Poolse en Duitse uniformen. Het 16-jarige meisje dat in alle filmpjes als vertelster opduikt heet Flo; een klein eerbetoon aan kinderverzorgster Florence uit het verhaal van George & Ursula. Flo wordt gespeeld door Yfke Wegman, onder meer bekend uit de Mees Kees- films.

Nieuwste techniek

In de app is gewerkt met location based augmented reality, dezelfde techniek als achter Pokémon Go. De app heeft tevens een gaming-element; een interactief paspoort waarmee je spaart voor een Brabant Remembers-speldje in de vorm van een rood kruis. Dit kruis staat symbool voor de schijnbaar willekeurige ontmoetingen (kruispunten) waarop de levens van Brabanders in Tweede Wereldoorlog voorgoed zijn veranderd. De combinatie van de allernieuwste AR-Technieken en een light versie voor de iets oudere smartphones, maakt de app toegankelijk voor iedereen. De app is ontwikkeld in samenwerking met Dutch Rose Media en is gratis beschikbaar via Google Play Store en Apple App Store

Persoonlijke levensveranderende verhalen centraal

Brabant Remembers verbindt 75 verhalen aan 75 belevingen die samen optellen naar 2019 en 2020, het 75-jarig jubileum van de Bevrijding van Zuid-Nederland. Met deze persoonlijke verhalen wordt een ander, maar ook completer beeld van de oorlog geschetst dan alleen met de bekende feiten uit de geschiedenisboeken.
De verhalen worden actueel gemaakt door de dilemma’s die in het verhaal spelen te vertalen naar het nu. Ze worden zichtbaar gemaakt door hun locaties – als het ware ooggetuigen van de oorlog – herkenbaar te markeren in het Brabantse landschap. Zo bewaart Brabant Remembers de vele oorlogsverhalen voor nieuwe generaties en speelt Brabant Remembers in op de groeiende internationale belangstelling voor Brabant in de Tweede Wereldoorlog.

2019-2020 – indrukwekkend Brabant Remembers programma

Met de lancering van de app start het programma van Brabant Remembers. Dit culturele innovatieve programma bestaat uit grote projecten, die horen bij universele verhalen gekoppeld aan (inter)nationale Brabantse ambassadeurs onder wie Rocco Verdult, Social Designer, en Theun Mosk, Theatervormgever. Daarnaast zijn er samenwerkingen met organisaties die Brabant Remembers versterken met hun programma. En dan zijn er nog 60 lokale parels, gebaseerd op verhalen uit alle Noord-Brabantse gemeenten. Samen vormen ze een programma dat leeft onder lokale bewoners en internationale bezoekers. Van Etten-Leur tot Engeland en van Cuijk tot Canada.

Brabant Remembers

Het programma en de campagne Brabant Remembers zijn een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ’40-’45, mede mogelijk gemaakt door provincie Noord-Brabant en het vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.

De app is nu gratis te downloaden voor Iphone en Android toestellen.