AR-app brengt Brabantse oorlogsverhalen in meerdere talen onder de aandacht, ook bij jongere generaties

 

16 mei 2019, Oisterwijk – De living history-app van Brabant Remembers, waarin persoonlijke en levensveranderende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog centraal staan, is voortaan ook in het Engels te beleven. Dit vanwege groeiende internationale belangstelling voor Brabant in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er nieuwe verhalen toegevoegd uit de gemeentes Vught en Landerd. De app maakt gebruik van de nieuwste technieken en is gevuld met unieke content. Hiermee brengt Brabant Remembers de impact van de oorlog op een eigentijdse manier onder de aandacht, ook bij jongere generaties.

 

Persoonlijke levensveranderende verhalen centraal
Brabant Remembers verbindt 75 verhalen aan 75 belevingen die samen optellen naar 2019 en 2020, het 75-jarig jubileum van de Bevrijding van Zuid-Nederland. Met deze persoonlijke verhalen wordt een ander, maar ook completer beeld van de oorlog geschetst dan alleen met de bekende feiten uit de geschiedenisboeken. De verhalen zijn actueel gemaakt door de dilemma’s die in het verhaal spelen te vertalen naar het nu.

 

Unieke content
Nog niet eerder werd over de Tweede Wereldoorlog zo’n omvangrijke en provinciebrede AR-productie ontwikkeld. Elk verhaal brengt de dilemma’s van toen letterlijk in beeld en voegt interactiviteit toe; als gebruiker van de app kom je ín het verhaal voor een keuze te staan.

De living history-app van Brabant Remembers
De AR-producties beschikken allemaal over 360-graden video’s waardoor je het verhaal beleeft op de plek in Brabant waar het daadwerkelijk gebeurd is. De video’s spelen zich in delen zowel voor, als achter je af en aan alle details is gedacht. Zo maakte het team van maar liefst dertig acteurs en figuranten gebruik van Amerikaanse, Engelse, Poolse en Duitse uniformen. Het 16-jarige meisje dat in alle filmpjes als vertelster opduikt heet Flo; een klein eerbetoon aan kinderverzorgster Florence uit het verhaal van George & Ursula. Flo wordt gespeeld door Yfke Wegman, onder meer bekend uit de Mees Kees- films.

Nieuwste techniek
In de app is gewerkt met location based augmented reality, dezelfde techniek als achter Pokémon Go. De app heeft tevens een gaming-element; een interactief paspoort waarmee je spaart voor een Brabant Remembers-speldje in de vorm van een rood kruis. Dit kruis staat symbool voor de schijnbaar willekeurige ontmoetingen (kruispunten) waarop de levens van Brabanders in Tweede Wereldoorlog voorgoed zijn veranderd. De combinatie van de allernieuwste AR-Technieken en een light versie voor de iets oudere smartphones, maakt de app toegankelijk voor iedereen.

De app is gratis te downloaden voor Iphone en Android.

Een kijkje achter de schermen bij de opnames van George & Ursula