5 x waarom je ‘75 jaar vrijheid’ in Brabant viert in 2020

Heel Nederland viert in 2020 dat we 75 jaar in vrijheid leven. In Brabant kun je dat op wel héél bijzondere manieren doen. Brabant Remembers zet vijf redenen op een rij waarom je in Brabant moet zijn om 75 jaar vrijheid te vieren.

1. De Kunst van Vrijheid: indrukwekkende kunstinstallaties op vier oorlogserfgoedlocaties

Vanaf maart 2020 is een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, Bevrijdende Vleugels in Best en het Biesbosch MuseumEiland éxtra bijzonder. Tijdelijke kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars zorgen voor een unieke beleving. Dompel je onder in videoproducties of in een wonderlijk klanklandschap. Laat je overweldigen door een pakkend schouwspel van licht en donker. De kunst gaat een bijzondere verbinding aan met de locatie waardoor je écht op een andere manier stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Op brabantremembers.com volgen de details.

2. De rol van De Biesbosch tijdens WOII in beeld

De Biesbosch is tijdens de oorlog een belangrijke onderduik- of verstopplaats én het Nationaal Park speelde ook een belangrijke rol bij de bevrijding van Nederland. Het was een soort niemandsland waar de Duitsers zich niet waagden. Verzetsstrijders, zogeheten liniecrossers, zetten hier koerierslijnen uit en smokkelden met gevaar voor eigen leven berichten, goederen en mensen. Vanaf 15 december tot en met mei 2020 brengt het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam met de prachtige expositie ‘De Biesbosch, 75 jaar bevrijd’ de Biesbosch tijdens WOII in beeld. Tevens hét vertrekpunt voor een belevingsrondvaart door dit indrukwekkende natuurgebied.

3. Eerbetoon aan de Polen: nieuw Generaal Maczek Memorial in Breda

Wist je dat Breda de enige Nederlandse grote stad is die door de Polen is bevrijd? Onder leiding van generaal Maczek joegen ze de Duitsers de stad uit. Logisch dat er naast het Poolse Militaire ereveld ook een Generaal Mazcek Memorial komt. Vanaf 31 maart 2020, de verjaardag van de generaal, kun je het nieuwe museum bezoeken. En als je dan toch in de stad bent, geniet dan ook zeker van de Blind Walls Gallery; meer dan 90 imposante muurschilderingen vertellen de verhalen van de stad. De allergrootste muurschildering is 27 meter hoog en is, hoe kan het ook anders, een eerbetoon aan generaal Maczek.

4. Nationaal Kamp Vught uitgebreid en vernieuwd

Confronterend. Indrukwekkend. Kippenvel. Het zijn veelgehoorde reacties in Nationaal Monument Kamp Vught. Het museum is gevestigd op het terrein van het enige voormalige SS-concentratiekamp van Nederland, op vijf kilometer van het centrum van ’s-Hertogenbosch. Het uitgebreide én vernieuwde museum is eind 2019 geopend door de koning. Met ruim tweehonderd toegevoegde objecten, licht, geluid en zelfs geur maken de verhalen nóg meer indruk.

5. Herdenken, maar dan net even anders….

Bijvoorbeeld in de Lochal in Tilburg, recent uitgeroepen tot het mooiste gebouw ter wereld. Hier vind je tot eind mei de expositie STILLLEVEN; een collectie van 75 maquettes die elk een scene verbeelden van een levensveranderend moment uit een persoonlijk oorlogsverhaal. Of met de indrukwekkende expositie ‘Death Valley De Peel’ in Museum Klok en Peel in Asten, die de hevige strijd herdenkt waardoor natuurgebied De Peel deze onheilspellende bijnaam kreeg. Fietsend herdenken dóór een museum kan in Oorlogsmuseum Overloon en helemaal in het westen van Brabant vind je het Dilemma Doolhof, waar je geconfronteerd wordt met dilemma’s uit het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kijk voor de volledige programmering en de persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen op brabantremembers.com.