Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tentoonstelling Stillleven

27 augustus 2020 | 09:00 - 31 augustus 2020 | 18:00

Sleutelscènes uit 75 persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen, verbeeld in miniatuurvorm.

In 2020 vieren we dat Brabant 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een provinciebreed cultureel programma. Eén van de iconische projecten uit dit programma is de collectie STILLLEVEN, waarin sleutelscènes uit deze verhalen zijn vastgelegd in 75 miniatuurvormen door Studio Rocco Verdult.

Concept
Social designer Rocco Verdult uit Eindhoven bedacht in zijn rol als creatief curator voor Brabant Remembers het concept STILLLEVEN; een collectie van 75 maquettes waarbij het publiek letterlijk om het verhaal heen kan lopen en zo vanuit verschillende perspectieven naar de sleutelscène kan kijken. Momenten uit de WOII-geschiedenis, waar nog geen beeld van was, krijgen met STILLLEVEN vorm en zijn hierdoor makkelijker inleefbaar. Letterlijk naar het moment kunnen kijken, maakt dat je het onthoudt én door kunt vertellen. Aan de toeschouwer om te bedenken; “Wat zie ik? Wat gebeurt hierna? Wat roept dat bij mij op?”

De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in de nacht zijn zwart. Slechts de hoofdrolspelers in de scène zijn gekleurd waardoor de menselijke kant van elk verhaal centraal staat en het publiek de kans krijgt zélf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Elke bezoeker bepaalt vervolgens zelf het feitelijke verhaal te lezen en/of hierover met anderen in gesprek te gaan.

Gemeenten zetten de maquettes lokaal in. Brabant Remembers heeft alle 75 STILLLEVENS samen gebracht in één grote expositie.

Alvast een kleine sneakpreview van de expositie in Tilburg? Dat kan dankzij de gemeente Tilburg en Thuisbekijken.nl. Loop hieronder door de expositie heen en klik op de bolletjes om een STILLLEVEN te bekijken en het verhaal te lezen. Meer STILLLEVENS zien? De expositie is t/m eind augustus in de LocHal te bezoeken.

Vanaf 2 juni is het weer mogelijk om de expositie STILLLEVEN op het Stadsbalkon te bekijken. Er worden 6 personen tegelijk tot de expositie toegelaten en ook hier geldt dat je 1,5 meter afstand moeten houden.

Gegevens

Begin:
27 augustus 2020 | 09:00
Einde:
31 augustus 2020 | 18:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

LocHal
Burgemeester Brokxlaan 1000
Tilburg, 5041 SG NL