Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tentoonstelling: Design van het Derde Rijk

8 september 2019 - 19 januari 2020

Design Museum Den Bosch presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van design van het Derde Rijk. Met de Volkswagen Kever, de Olympische Spelen in 1936, de swastika en de films van Leni Riefenstahl en andere belangrijke stukken uit Nederland en Duitsland. De tentoonstelling Design van het Derde Rijk toont de grote bijdrage van vormgeving aan de verspreiding en ontwikkeling van de kwaadaardige nazi-ideologie.

We zijn gewend om in musea de goede kant van cultuur te zien. Juist design wordt vaak gepresenteerd als een bijdrage aan een betere wereld. Maar design reflecteert de wereld, met al zijn goede én slechte kanten. In de tentoonstelling Design van het Derde Rijk is de vormgeving een instrument in de handen van het ultieme kwaad. De nazi’s waren meesters in het inzetten van vormgeving om hun doel te bereiken; massa’s mensen wisten ze ermee aan hun kant te krijgen. Als je volmondig dit nooit weer wilt kunnen zeggen, moet je de moeite nemen te analyseren hoe de processen van beïnvloeding destijds werkten. Dat is wat deze tentoonstelling doet.

De bruiklenen komen onder andere van het Eyewitness Museum in Beek, het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, het Deutsches Historisches Museum, het Münchner Stadtmuseum, het Haus der Kunst in München en het Institut für Zeitgeschichte.

Brabant Remembers, de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding van Noord-Brabant heeft Design van het Derde Rijk meegenomen in haar officiële programmering. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door steun van de fondsen Brabant C, het Mondriaan Fonds en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Gegevens

Begin:
8 september 2019
Einde:
januari 19
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Design Museum Den Bosch
De Mortel 4
's-Hertogenbosch, 5211 HV NL