Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing in het kader van “75 jaar bevrijding van de Peel”

10 november 2019

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on 10 november 2019 at 00:00

One event on 24 november 2019 at 00:00

Staatsbosbeheer organiseert een serie lezingen die gegeven worden  in Buitencentrum De Pelen. De 2e lezing is op zondag 3 november wordt verzorgd door Gerard Geboers, en het onderwerp is de documentaire met de titel De bevrijding van Ommel op 22 september 1944 Die bevrijding ging met felle strijd gepaard, bij verwoestende beschietingen kwamen tien kinderen om het leven. Ooggetuigen vertellen hun indrukwekkende verhaal. In 2017 zette een opmerking van overlevende Martien Klaus, filmer Gerard Geboers aan tot het vastleggen van deze geschiedenis. Dit Ommelse verhaal vertegenwoordigt de gemeente Asten bij Brabant Remembers, het is één van de 75 ‘life changing stories’ binnen dit Brabantse project.

Gerard Geboers geeft toelichting bij deze indrukwekkende documentaireEr zijn twee lezingen; om 13.30 uur en om 15.00 uur.


De 3e lezing is op zondag 10 november en wordt verzorg door Jan Wijdemans, en het onderwerp is Landmijnen in en rond De Groote Peel

Tussen Groesbeek en Venlo en van de Maas tot Nederweert is langdurig gevochten van september tot in december 1944. Naast een strijd met artillerie, tanks en ander gepantserd materieel is hier veelvuldig gebruik gemaakt van landmijnen. De presentatie vertelt over het gebruik van landmijnen in het algemeen, met in het bijzonder de grillige inzet van dit wapen in en bij dorpen rond De Groote Peel. Ook wordt ingegaan op de gebruikte typen landmijnen en hun technieken, zowel als het humanitaire effect dat pas na 75 jaar bevrijding echt gezien is. Jan Wijdemans is als explosieven opruimer binnen Defensie actief geweest in vredesoperaties en als technisch adviseur in Genève voor de Nederlandse diplomatieke post bij de Verenigde Naties. Er zijn twee lezingen; om 13.30 uur en om 15.00 uur.


De 4e lezing is op zondag 24 november wordt verzorgd door Gerard Geboers, en het onderwerp is Tussen de Hemel en Het Eeuwig Leven.

Op 24 december 1944, drie maanden na de bevrijding van Asten wordt een huis in de Wolfsberg in Asten door een bom getroffen. Vijf mensen komen om en twee gewonden zullen later nog overlijden. Waarom dit bombardement? De nationaliteit van de piloot van de bommenwerper staat ter discussie. Hoe kan dat? Kranten schreven niet over dit incident. In 2014 interviewde Gerard Geboers Francien van Seters-van Bussel die haar moeder, twee zussen en een broer verloor, maar zelf overleefde. Hoe kon dit bomincident zo totaal ‘vergeten’ worden? Thema’s die verder nog aan bod komen zijn de massale evacuaties, de inkwartiering van duizenden geallieerde militairen, de achtergebleven munitie en de problemen van en in het zogenaamde ‘niemandsland’. Er zijn twee lezingen; om 13.30 uur en om 15.00 uur.

Deelname is een vrijwillige bijdrage. Let op: vooraf online reserveren is noodzakelijk via www.staatsbosbeheer.nl/75jaarbevrijdingpeel Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Gegevens

Datum:
10 november 2019
Evenement Categorie:

Locatie

Buitencentrum De Pelen
Moostdijk 15
Ospel, 6035 RB NL
+ Google Maps