Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Openbare herdenking Sachsenhausen-transport

4 september 2020 | 10:45

Op vrijdag 4 september om 10.45 uur is de jaarlijkse herdenking bij het sachsenhausen-monument in Vught. Er wordt hier stilgestaan bij de transporten die hier in de tweede wereldoorlog plaatsvonden. Om 10.45 uur vertrekt er een stille tocht naar het monument.

In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3.000 gevangenen vanuit Kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Dit was een van de laatste grootste transporten vanuit het vlak na Dolle Dinsdag in grote haast ontruimde Kamp Vught. Ruim de helft van de weggevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven. Elk jaar wordt bij deze transporten stilgestaan met een openbare herdenking bij het Sachsenhausen-monument in Vught, georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS), de Gemeente Vught en Basisschool De Springplank. Een van de sprekers is dit jaar Piet Hein Donner, oud-minister, minister van staat en president van de Oorlogsgravenstichting. “Nog in geen duizend jaren zijn er woorden genoeg om de diepten van ellende en verdorvenheid van mensen te beschrijven. Om het te begrijpen moeten we ons een verwerpelijke denkwereld eigen maken; dat moeten we niet willen. Maar we moeten het verleden kennen en een plaats geven, om het heden te begrijpen en hopelijk de toekomst beter te maken.”

Op vrijdag 4 september vertrekt om 10.45 uur vanaf het Raadhuis aan het Leeuwensteinplein een stille tocht naar het Sachsenhausen-monument in het nabijgelegen Reeburgpark. De tamboers van het Vughtse Sint Catharinagilde leiden de stoet. Bij het monument vindt vanaf 11.15 uur het officiële gedeelte van de herdenking plaats, met een welkomstwoord van locoburgemeester Peter Pennings. Na de toespraak van Piet Hein Donner en muzikale omkadering lezen scholieren van basisschool De Springplank uit Vught zelfgemaakte gedichten voor. Tot slot volgen de twee minuten stilte en het leggen van kransen en bloemen bij het monument. De herdenking duurt tot ongeveer 12.00 uur. De organisatie houdt vanzelfsprekend rekening met de richtlijnen van het RIVM.

Gegevens

Datum:
4 september 2020
Tijd:
10:45
Evenement Categorie:

Locatie

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
Vught, 5263 NT NL
Telefoon:
+31 (0)73 6566764
Site:
http://www.nmkampvught.nl