Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Expositie: De onderduikkinderen van Tante Zus

augustus 27 - oktober 10

Van 27 augustus tot en met 10 oktober is in Bibliotheek Veghel de tentoonstelling ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’ te zien. ‘Tante Zus’ was de schuilnaam van de Haagse schilderes Ru Paré (1896-1972) die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven redde van 52 joodse kinderen. De reizende educatieve tentoonstelling is gemaakt door het Museon, in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland. 

In het kader van de herdenking van Operatie Market Garden wordt ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’ in de bibliotheek bezocht door 31 groepen 7 en 8 van basisscholen uit Veghel en Schijndel. Daarnaast is de expositie tijdens openingsuren van de bibliotheek te bezoeken voor publiek.

Een van de kinderen die door Ru Paré zijn gered, is Hanneke Gelderblom – Lankhout. Zij werd door Tante Zus vanuit Den Haag naar Eerde gebracht, waar ze ondergedoken zat, maar toch naar school ging en zelfs haar communie deed. Uiteindelijk belandde Hanneke midden in de strijd om Hell’s Highway. André van der Linden schreef over haar het kinderboek Hannekelief. In zijn boek en in de tentoonstelling komt ook Levie Kanes voor. Hij was nog een baby toen hij in 1943 naar Veghel kwam en door de familie Fox als ‘Jantje’ werd opgenomen in hotel De Gouden Leeuw.

De expositie ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’ wordt op 31 augustus officieel geopend door Hanneke Gelderblom – Lankhout en Levie Kanes. Zij worden eerst geïnterviewd door André van der Linden, samen met Wim Willems (auteur van ‘Verzetsheldin met schilderkist’) en Frans Govers (schrijver van ‘Corridor naar het verleden’). Voor de opening zijn uitnodigingen verstuurd.

Gegevens

Begin:
augustus 27
Einde:
oktober 10
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Bibliotheek Veghel
Markt 1
Veghel, 5461 JJ
+ Google Maps