Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie “De laatste oorlogsmaanden. Vught, september/oktober 1944”

2 september 2019 - 30 oktober 2019

Het Vughts Museum besteedt in de komende maanden ruim aandacht aan de bevrijding van Vught en Cromvoirt, nu 75 jaar geleden.

Van 2 september t/m 30 oktober 2019 organiseert het Vughts Museum in DePetrus te Vught een tentoonstelling over de laatste oorlogsmaanden in Vught en Cromvoirt. Op 26 en 27 oktober 1944 werd de gemeente door Schotse troepen bevrijd. De tentoonstelling besteedt aandacht aan de periode vanaf Dolle Dinsdag tot en met de Bevrijding. Met behulp van voorwerpen, foto´s en animaties wordt deze bewogen geschiedenis zichtbaar gemaakt.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt ook een boek  over de laatste oorlogsmaanden van de hand van Wieke Schrover en Henk Smeets. Het is gebaseerd op dagboeken van Vughtenaren uit de Tweede Wereldoorlog, aangevuld met informatie uit de Kriegstagebücher van het Duitse leger, de corpsgeschiedenissen van Schotse legeronderdelen en overige literatuur. Die dagboeken laten zien wat Vughtenaren meemaakten, wisten of vaak ook niet wisten over wat hen op dat moment overkwam. Het beschrijft de angsten en gevaren van dat moment. De dagboekschrijvers waren zich ervan bewust dat ze unieke gebeurtenissen meemaakten. Velen begonnen te schrijven om hun herinneringen voor hun kinderen vast te leggen. Soms was de geboorte van een kind reden om zijn eerste levensmaanden te beschrijven, soms werd geschreven om op dat moment onbereikbare ouders te vertellen wat hun kinderen doormaakten en in een enkel geval werd verslag gedaan hoe een ondergedoken kind het had gered. Dat maakt deze publicatie tot een bijzonder oorlogsverhaal. Het boek wordt uitgegeven door Bruna Vught. (Voor de omslag klik hier: De laatste Oorlogsmaanden)

Tentoonstelling en boek maken deel uit van een gezamenlijk project van Stichting Erfgoed Vught, het Vughts Museum en het Nationaal Monument Kamp Vught. Een werkgroep van deze instellingen deed de research. Het project valt onder het gemeentelijke programma ´Vught Viert Vrijheid´.

Gegevens

Begin:
2 september 2019
Einde:
30 oktober 2019
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Heuvel 2 5261 EE Vught
Heuvel 2
Vught, 5261 EE
+ Google Maps