Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie ‘Componisten in oorlogstijd’

januari 26 | 00:00 - maart 31 | 00:00

Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Componisten als Géza Frid en Rosy Wertheim hadden een internationale carrière; koordirigent en componist Israël Olman was geliefd bij duizenden zangers. Max Vredenburg en Hans Lachman componeerden muziek bij films; in het Concertgebouw klonken composities van Henriëtte Bosmans en Leo Smit. Nederland was een veilige haven waar buitenlandse vluchtelingen als Franz Weisz en Hans Krieg een nieuw leven opbouwden. De Tweede Wereldoorlog maakte een abrupt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Na de oorlog werden hun namen en hun werken bijna vergeten.

Verzet
Een bekende naam in de geschiedenis van Kamp Vught is die van Marius Flothuis (1914-2001). Als assistent-artistiek leider van het Concertgebouw weigerde hij zich te conformeren aan de regels van de bezetter en werd prompt ontslagen. Zijn verzetsactiviteiten werden verraden en na barre jaren in de kampen Vught en Sachsenhausen en een helse dodenmars kwam hij volledig uitgeput in Amsterdam terug. Flothuis schreef muziek als tegenwicht tegen al het lelijke om hem heen. De ‘Sonata da camera’  en de ‘Aubade’ schreef hij in Kamp Vught. Vanaf 1955 was hij onder meer lange tijd artistiek leider van het Concertgebouworkest.
Op initiatief van de Leo Smit Stichting, genoemd naar de Amsterdamse componist (1900-1943) krijgen in de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten een podium. De expositie is ontwikkeld door de Leo Smit Stichting

Foto: aquarel van een concert in Kamp Vught, gemaakt door gevangene Arie Emens na de oorlog – collectie Vughts Museum

Gegevens

Begin:
januari 26 | 00:00
Einde:
maart 31 | 00:00
Evenement Categorieën:
,
Site:
http://www.nmkampvught.nl

Locatie

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
Vught, 5263 NT NL
Telefoon:
+31 (0)73 6566764
Site:
http://www.nmkampvught.nl