Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Alles is tevergeefs als we vergeten

9 september 2019 | 00:00 - 25 oktober 2019 | 00:00

Bibliotheek Boxtel schenkt aandacht aan 75 jaar vrijheid

  • Publieke looptijd: 9 september – 25 oktober
  • Bestaat uit expo foto, maquette en filmtheater, 3 lezingen/presentatie/college, social art project en activiteit viering vrijheid

Expositie: STILLLEVEN – een scene uit een Boxtel oorlogsverhaal, verbeeld in miniatuurvorm 2 september t/m 1 oktober
De maquette (40cm x 40cm) op schaal 1:87/H0 is gemaakt door Studio Rocco Verdult. Publiek kan  letterlijk om het verhaal laten lopen en krijgt zo de kans om vanuit verschillende perspectieven naar een sleutelscène te kijken die het verhaal kenmerkt. De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in het donker en in de nacht worden zwart. Slechts de hoofdrolspelers in de scène worden gekleurd om daarmee het publiek te gidsen en een houvast te bieden. Zodoende wordt de menselijke kant van elk verhaal centraal gesteld en krijgt het publiek de kans zelf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Het publiek kan vervolgens voor zichzelf bepalen om het feitelijke verhaal te gaan lezen of om hierover met anderen in gesprek te gaan.

Het STILLLEVEN in Boxtel vertelt het volgende verhaal: https://www.brabantremembers.com/verzet/kampina-airborne-de-verborgen-bevrijders/

Zeilfdoeners – 25 oktober
Het verhaal in het STILLLEVEN is het volgende: In september 75 jaar geleden zijn geallieerde soldaten in bezet gebied geland en mogen zij niet verder trekken, zij zijn gestrand. Het gevaar is te groot; zij bevinden zich midden in bezet gebied. Inwoners uit Boxtel voorzien deze mannen van eten en drinken.  In totaal verstoppen meer dan 100 soldaten zich onder zeil in de Kampina, waardoor ze deze fase overleefd hebben. Bibliotheek Boxtel schenkt aandacht aan dit verhaal én aan 75 jaar vrijheid door letterlijk de bieb te verstoppen. Dat is gemaakt uit 90-100 stukken zeil die symbool staan voor de soldaten en waar mensen uit Boxtel het antwoord op de vraag hebben geschreven ‘wanneer voel jij je vrij’ en als metafoor staat voor het verhaal in het STILLLEVEN.

Momenteel zijn wij de antwoorden aan het verzamelen en stellen we dus aan een honderdtal inwoners van Boxtel die vraag. Het antwoord mogen ze zelf schrijven op een stuk zeil. Op 30 september willen we het zeil ophangen aan de voorgevel van de bibliotheek. Daardoor is de hele voorkant bedekt; verwijzing naar de soldaten die onder zeil hebben moeten leven. 25 oktober is dé dag dat Boxtel is bevrijd en dan willen we samen met de inwoners stil staan bij de bevrijding. Burgemeester Fons Naterop zal hierbij ook aanwezig zijn en ingaan op de antwoorden die zijn gegeven op de vraag ‘wanneer voel jij je vrij’. 

Foto-tentoonstelling Market Garden
Vanaf 9 september t/m 25 oktober

Bibliotheek Boxtel staat stil bij 75 jaar vrijheid. Met een expositie over Market Garden, aandacht voor de verborgen bevrijders en een heus filmtheater staan we stil bij hoe het in Boxtel tijdens de oorlogstijd was.
Tijdens openingstijden | Bibliotheek Boxtel | Gratis

FILMTHEATER
Vanaf 9 september – 25 oktober
> Doorlopend authentiek beeldmateriaal en dagboekfilm > korte weergaven van de dagboeken zijn hierin te zien en te beluisteren – Sint Lucas. De dagboekanimaties zijn tot stand gekomen door vier Boxtelaren die de dagboeken hebben verwoord en ingesproken en door studenten van Sint Lucas zijn gemaakt
Via social media wordt bekend gemaakt welke films apart vertoond worden, met hard geluid (deze zijn ook doorlopend te zien, maar duren lang. Vandaar een apart filmmoment aankondiging.

Lezing zoon verzetsman
Zaterdag 21 september
Hans Dekker, zoon van één van de verzetslieden, vertelt het verhaal over hoe het verzet wekenlang de Airborne soldaten verstopt hebben gehouden voor de Duitsers die voortijdig geland zijn met zweefvliegtuigen (gliders).
15:30 | Bibliotheek Boxtel | Gratis

Mini college Marc Cleutjes
dinsdag 22 oktober
Collaboratie – Boxtel onder NSB-bestuur (1941-1944)

Herdenken van 75 jaar bevrijding kan niet zonder ook de minder fraaie kanten van de bezetting te belichten. Tijdens een minicollege (werktitel?) in Babel Bibliotheek Boxtel ondervraagt film- en documentairemaker Hans van Liempt de Boxtelse journalist en historicus Marc Cleutjens over collaboratie in Boxtel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Marc bestudeerde de aard en de omvang van collaboratie in deze gemeente en richtte zich daarbij vooral op de rol van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB). In meerdere publicaties beschreef Marc de opvallende rol die NSB-burgemeester René Thomaes speelde tijdens zijn ‘bewind’, dat duurde van 11 oktober 1941 tot Dolle Dinsdag (5 september 1944).

Thomaes had veel status binnen de NSB en werd daarvoor beloond met een burgemeesterspost. In Boxtel ontvouwde hij grote maar ook onhaalbare plannen, zoals de aanleg van een enorme paardenrenbaan. Op lokale schaal streefde de NSB-burgemeester naar meer ‘Lebensraum’ en wilde hij alle buurgemeenten annexeren. Zo zou ‘Groot-Boxtel’ ontstaan.

Tijdens het minicollege (werktitel?) zal Marc ook vertellen hoe het afliep met de NSB-burgemeester en andere vermeende collaborateurs. Meer dan honderd ‘foute’ inwoners werden na de bevrijding geïnterneerd. De meesten werden onderworpen aan de Bijzondere Rechtspleging.

Marc Cleutjens (1966) studeerde nieuwste geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij werkt als zelfstandig journalist, tekstschrijver en historicus vanuit zijn standplaats Boxtel.
19.30 uur | Bibliotheek Boxtel | Leden € 2,50 , niet-leden € 5,-

Redders van de toren
Vrijdag 18 oktober
De Sint Petrus toren had er eigenlijk niet moeten staan, want 75 jaar geleden zou hij eigenlijk opgeblazen worden. Twee mannen hebben dat voorkomen. Wie waren deze mannen, waarom zou de toren opgeblazen worden en hoe is dat voorkomen?
19.00 uur | Bibliotheek Boxtel | Gratis

Gegevens

Begin:
9 september 2019 | 00:00
Einde:
25 oktober 2019 | 00:00
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

Nieuwe waalreseweg 189
Valkenswaard, 5552 EJ NL