Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hovo Brabant Themadag 75 jaar bevrijding in Brabant

april 21 | 00:00

In 2019 en 2020 herdenken en vieren we dat Brabant 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd.  Deze themadag staat in het teken van de verhalen van toen, genaamd Brabant Remembers, en verkennen we de mogelijkheden om een completer en vooral genuanceerder beeld te schetsen.

Brabant Remembers vertelt de bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Deze 75 verhalen vormen het uitgangspunt voor een provinciebreed activiteitenprogramma. Ze zijn ook het uitgangspunt voor wat wellicht ooit een nieuwe geschiedenis van Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog kan worden. Hierin staan de levens van de mensen van toen centraal, om via die verhalen ons te kunnen inleven en inspiratie op te doen om een antwoord te kunnen geven op hedendaagse dilemma’s en vragen: hoe gaan we om met burgerschap, (on)gelijkheid, democratie en vrijheid in onze eigen tijd? 

Eén van de iconische projecten in het programma van Brabants Remembers is de collectie STILLLEVEN, waarin Studio Rocco Verdult sleutelscènes uit de 75 verhalen in 75 maquettes heeft verbeeld. Het bezoeken van deze collectie maakt onderdeel uit van deze dag.

Na deze themadag heeft u een ander en genuanceerder beeld van enkele belangrijke aspecten van de geschiedenis van Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog. Samen met de docenten gaat u na wat de mogelijkheden zijn om de geschiedenis te herschrijven vanuit het perspectief van de mensen van toen: Brabanders, bezetters, collaborateurs, verzetsmensen, slachtoffers en bevrijders.

Docenten Prof.dr. Arnoud-Jan Bijsterveld en Drs. Jan van Oudheusden zullen deze themadag verzorgen. Locatie voor deze speciale themadag is de LocHal in Tilburg. Deze voormalige fabriekshal is op het prestigieuze World Architecture in Amsterdam in december 2019 uitgeroepen tot het beste gebouw ter wereld. De Lochal is direct achter station Tilburg gelegen. Parkeren is tegen betaling mogelijk op het parkeerterrein Spoorzone (max. 7 euro per dag).

Meer informatie over deze eendaagse cursus kunt u vinden op de website van HOVO Brabant of door hier te klikken.

Gegevens

Datum:
april 21
Tijd:
00:00
Evenement Categorie:

Locatie

Nieuwe waalreseweg 189
Valkenswaard, 5552 EJ NL