Educatie

Brabant Remembers krijgt regelmatig de vraag naar educatieve programma’s/ materialen over de Tweede Wereldoorlog. Brabant Remembers ontwikkelt zelf geen educatiepakketten omdat deze inhoudelijke kennis bij onze partners en andere (lokale) partijen ligt. Daarom verwijzen wij je -hieronder- graag door naar het beschikbare (Brabantse) WOII educatieaanbod.

 

Wil je zelf meer informatie over de mogelijkheden van Brabant Remembers? Stel je vraag in een e-mail gericht aan info@brabantremembers.com of bel tijdens kantooruren met 013-303 03 90.

Klassenfoto uit het verhaal: Gegijzeld in bossen vol munitie

Nationaal Monument Kamp Vught

In 2017 bezochten bijna 1500 groepen scholieren Nationaal Monument Kamp Vught voor een rondleiding.

Voor alle educatieve programma’s en tarieven, zie de website. Docenten kunnen een rondleiding reserveren vanaf juni voor schooljaar 2019/2020 via de kalender.   

Scholen boeken een rondleiding en voorbereidend lespakket in één. Het lespakket heet ‘Kamp Vught in de klas’ en is beschikbaar op verschillende niveaus:

Bekijk de trailer van ‘Kamp Vught in de klas’ met voice-over van Jeroen Krabbé

Aanvullend op of los van de rondleiding:

Met een klas kunt je ons alléén op afspraak bezoeken. Het geven van rondleidingen is alleen toegestaan voor officieel erkende rondleiders van NM Kamp Vught.

Biesbosch onder vuur

Eind 1944 was het zuiden van de Biesbosch bevrijd terwijl de rest van het gebied nog bezet was.

Het educatieve programma Biesbosch onder vuur vertelt het verhaal van Frank, die in het bezette Werkendam woont. Hij waagt de overtocht naar het bevrijde Drimmelen om medicijnen te halen voor zijn zieke zus. Diep in de nacht trekt hij met een kano door de Biesbosch, terwijl de Duitse soldaten overal op de loer liggen. Hij komt in aanraking met de Liniecrossers die vaker de oversteek gemaakt hebben.

Lesbrief Biesbosch onder Vuur – Leerlingenblad

Lesbrief Biesbosch onder Vuur – Docentenblad

Neem voor meer informatie contact op met het Biesbosch MuseumEiland.

LIBERATION ROUTE EUROPE

Voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar) en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs (12-14 jaar) zijn lesbrieven beschikbaar. De Liberation Route-lesbrieven sluiten aan op het landelijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog met lokale verhalen over de oorlog en de bevrijding. De leerlingen ervaren hoe lastig het is om in oorlogstijd keuzes te maken. Met behulp van verschillende lesvormen formuleren ze hun mening over de waarde en de prijs van vrijheid.

Iedere lesbrief bestaat uit vier lessen. De eerste les is een algemene les over de Tweede Wereldoorlog. De tweede les bestaat uit een bezoek aan een museum; De derde les zoomt in op één van de luisterplekken en handelt over datgene wat er in de directe omgeving van de leerling gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vierde les is facultatief, de opzet ervan verschilt per lespakket.

Kijk voor de lesbrieven en meer informatie op de website van Liberation Route Europe.

Blik op Vrijheid

Met het educatieve programma van ’Blik op Vrijheid’ leven leerlingen mee met de verhalen van deze hoofdpersonen. Hoe voelt het om als kleine jongen je stad verwoest aan te treffen en onder te moeten duiken in een andere stad? En wat doet het met je als je je in een nieuw land moet melden bij de politie als vluchteling? Met deze en vele andere vragen gaan leerlingen aan de slag na het zien van de 6 filmportretten van Teun Jordaan (1940), Otto Szauer(1956), Benito Sanchez en Coty Salazar (1976), Ziba Nilian (1994), Abdel Tarakji (2012) en Sham Hassan (2016). De kijkwijzer en bijbehorende vragen staan beschreven in het eerste deel van de educatieve handleiding.

Meer informatie op de website van Stichting Zora