Arrangementen

Bezoek Brabant en ervaar de vele mogelijkheden op het gebied van WOII herdenkingstoerisme. Brabant is de provincie waarin in het najaar van 1944 tot aan de lente van 1945 zwaar is gevochten. Gedurende deze periode liep de frontlinie dwars door de provincie. Hierdoor kent Brabant veel interessante locaties die vandaag bezocht kunnen worden en waar talloze indrukwekkende verhalen over thema’s als bezetting en bevrijding verteld kunnen worden.

Tours en packages voor touroperators

In samenwerking met de Brabantse WOII partners en Battlefield Discovery heeft Brabant Remembers speciaal voor de touroperator markt verschillende arrangementen ontwikkeld. Of je nu dagtour of een korte excursie wilt organiseren, de verhalen en de locaties rondom Operation Market Garden, Slag om de Schelde of de Liniecrossers in de Biesbosch bieden een prachtige verhaallijn.

Bekijk via de knop hiernaast het overzicht van de verschillende arrangementen. Hieronder hebben we tours uitgelicht.

Brabant Remembers Tour | Operatie Market Garden - Eendaagse tour per bus

De grootste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis, een gewaagd plan en een wanhopig gevecht om de weg naar Arnhem vrij te houden. Market Garden is vooral bekend van de Slag om Arnhem, maar veel van de gebeurtenissen van Market Garden vonden plaats in Brabant. Deze tour brengt je naar de plekken in Brabant waar het lot van Market Garden bezegeld werd. Met als hoogtepunten:

 • Landingsterreinen van het US 101st Airborne Division
 • De brug bij Son
 • De aanval op Nuenen door Easy Company 506 PIR
 • Joe Mann and Robert Cole monumenten
 • Gevechten rond St-Oedenrode
 • De slag om de Eerdse Duinen
 • Kasteel Heeswijk
 • Duitse tegenaanvallen bij Veghel
 • De laatste Duitse wegonderbreking bij Koevering

En mogelijk uit te breiden met:

 • Bezoek aan Museum Bevrijdende Vleugels
 • Bezoek aan de Paulushoef
 • Bezoek aan de Molen van Eerde
 • Uitbreiding naar een meerdaagse tour
Brabant Remembers Tour | Biesbosch lijncrossers - 3 uur durende boottour

De Biesbosch is het grootste vers water vloedgebied van noordwest Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit doolhof van rivieren, kreken en eilandjes gebruikt vanaf de herfst van 1944 om illegaal tussen bevrijd en bezet gebied mensen en materialen over te brengen. De tour neemt je mee op een unieke boottrip door de Biesbosch terwijl je de verhalen hoort van het gevaarlijke kat en muis spel dat het Nederlandse verzet met de Duitsers speelde.

 • Inleidende presentatie
 • Rondvaart door de Biesbosch
 • Verhaal van Groep Albrecht
 • Overblijfselen van onderduikplekken
 • Het incident bij de Helsluis
 • De ontsnapping van Brigadegeneraal Hackett

En mogelijk uit te breiden met:

 • Combinatie met de ‘Winter aan de Maas’ tour

MUSEUM BEVRIJDENDE VLEUGELS

Ga terug naar de tijd van de bevrijding: Ronkende motoren van gevechtsvliegtuigen, heldhaftige piloten en Amerikaanse parachutisten.

Bevrijdende Vleugels vertelt het heftige verhaal van – onder meer – de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding, uitvoerig belicht.

NATIONAAL MONUMENT KAMP VUGHT

Kamp Vught, ook wel Konzentrationslager Herzogenbusch, werd in 1943 gebouwd en was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. In slechts 18 maanden, zaten meer dan 32.000 mensen hier gevangen. Veelal omdat zij Joods waren of omdat zij bij het verzet zaten. Het herinneringscentrum van National Monument Kamp Vught verteld over het ontstaan van het kamp en over het nationaalsocialisme tijdens de tweede wereldoorlog.

OORLOGSMUSEUM OVERLOON

Oorlog hoort in het museum. Dat is het motto van het Oorlogsmuseum. Het Oorlogsmuseum Overloon presenteert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. U ziet hier hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren, maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging. Er is aandacht voor het verzet, maar ook voor de vervolging. Ten slotte wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan de bevrijding, met speciale aandacht voor de Slag bij Overloon.

BIESBOSCH MUSEUMEILAND

Het Biesbosch MuseumEiland is een museum in Werkendam in Noord-Brabant. Het werd geopend in 1994. In het natuurmuseum wordt aandacht besteed aan de jacht, de visserij, de griend- en rietcultuur en de geschiedenis. Ook het verzet in de Tweede Wereldoorlog in de Biesbosch komt uitgebreid aan bod.

Death Valley de Peel (Museum Klok & Peel)

In De Peel zijn honderden mensen bezig met de voorbereiding van de 75e herdenking van de bevrijding van Brabant. Hun inspanningen zullen in 2019 en 2020 resulteren in een bont scala aan bevrijdings- en herdenkingsactiviteiten. Veel van die activiteiten zullen gelieerd zijn aan het samenwerkingsprogramma Death Valley De Peel, geïnitieerd en aangejaagd door Museum Klok & Peel in Asten.

Informatie

We nodigen u uit bij onze Brabant Remembers-locaties en -evenementen om kennis te maken met de buitengewone en indrukwekkende verhalen die tussen 1940 en 1945 in Brabant plaatsvonden. Als u vragen heeft of meer wilt weten over de Brabant Remembers-locaties, Brabant Remembers-partners, package deals en (groeps)tarieven, of als u een persoonlijke offerte wilt aanvragen, aarzel dan niet om contact op te nemen:

Zelf een arrangement op onze pagina aanbieden? Neem contact met ons op over hoe je deze kunt aanleveren.