Arrangementen

Bezoek Brabant en ervaar de vele mogelijkheden op het gebied van WOII herdenkingstoerisme. Brabant is de provincie waarin in het najaar van 1944 tot aan de lente van 1945 zwaar is gevochten. Gedurende deze periode liep de frontlinie dwars door de provincie. Hierdoor kent Brabant veel interessante locaties die vandaag bezocht kunnen worden en waar talloze indrukwekkende verhalen over thema’s als bezetting en bevrijding verteld kunnen worden.

Wandel door 75 jaar bevrijd Brabant

Tekst door: Roos de Soete

Ontdek bevrijd Breda, Eindhoven, Bergen op Zoom en Den Bosch tijdens Brabant Remembers. Ter ere van het jubileum van de 75e jarige Brabantse bevrijding worden er in deze steden indrukwekkende stadswandelingen georganiseerd, om zowel de vrijheid te vieren als de geschiedenis te herdenken. Elke stad heeft hieraan een andere invulling gegeven en illustreert zo hoe enorm de impact van de Tweede Wereld Oorlog was.

Breda

In de geschiedenis van oorlogen of onlusten heeft de geografische ligging van Breda er voor gezorgd dat de stad vaak in de lijn van de strijd lag. Naast alle verwoesting en ellende heeft dit tot gevolg gehad dat Breda een rijke geschiedenis kent. Van de Tweede Wereldoorlog staat bijvoorbeeld de Vlucht van Breda in het collectieve geheugen van de stad gegrift. Vijftigduizend Bredanaars werden in de meidagen van 1940 geëvacueerd. De wandeling gaat dan ook langs het monument ‘de Vlucht’ in het Valkenbergpark. Maar ook langs het beeld van Judith op de Grote Markt en de St. Joostkapel met hun eigen bijzondere verhalen.

Als het gaat om de bevrijding van Breda, komt er één naam opvallend vaak voor; Stanislaw Maczek, een van de hoofdpersonen uit de 75 door Brabant Remembers verzamelde oorlogsverhalen. Deze Poolse generaal gaf leiding aan de enige militaire eenheid die Breda wist te bevrijden met opvallend weinig schade aan stad en burgers. Hij ontving hiervoor het aanbod tot ereburgerschap en tot de dag van vandaag zijn er veel Poolse invloeden te vinden in de stad. Tijdens de bevrijdingswandeling wordt hier dieper op ingegaan, en komen bijvoorbeeld de Poolse Kapel en de Poolse Tank aan bod.

Algemene informatie

Reserveren: VVV Breda, tel.: 076-5222093 of info@vvvbreda.nl
Ticketprijs: €8,95
De wandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Kijk voor meer informatie, actuele tijden en om te reserveren op: www.vvvbreda.nl 

Bergen op zoom

In Bergen op Zoom staat de Slag om de Schelde centraal. Tijdens deze operatie, de grootste tijdens WO2 op Nederlands grondgebied, werkten de Britse, Canadese en Poolse troepen samen, om zo de Westerschelde te heroveren. Dit was van belang omdat deze doorgang de toegangsweg naar Antwerpen vormde; de toekomstige aanvoerhavenstad van de geallieerden.

“De brug die tijdens de Slag om de Schelde verwoest is geraakt heeft nog een andere belangrijke rol gespeeld. Een Duitse en een Canadese generaal hebben tijdens de oorlog met getrokken pistolen tegenover elkaar gestaan. Door een weigerend wapen mondde dit uiteindelijk niet uit in een dodelijk vuurgevecht. Na de oorlog in 1986 zijn deze luitenants Kipp en Holst uitgenodigd door de stad om elkaar de hand te schudden.” – Guust Hermans, gids Bergen op Zoom

De wandeling vindt plaats in het historische centrum en neemt de bezoeker mee langs diverse monumenten en locaties. Ook het ongelooflijke verhaal van verzetsvrouw Mientje Proost (zie Brabant Remembers) komt langs net als de verhalen over de bevrijding die visueel ondersteund worden door de Bergen op Zoomse Fotoclubs die foto’s hebben opgehangen door de hele stad.

Algemene informatie

Stadswandeling door het historische centrum
Reserveren: VVV Brabantse Wal, tel.: 0164-277 482
Ticketprijs €12,50 incl koffie/thee en bastaert bij Hotel de Draak
De wandeling duurt ongeveer 2 uur.

Extra’s 

Het Dilemma Doolhof
Naast de historische stadswandeling is ook het Dilemma Doolhof, gelegen tussen de militaire erevelden, onderdeel van Brabant Remembers. Dit interactieve kunstwerk stelt de bezoeker voor dezelfde soort dilemma’s als waar de verzetsstrijders mee worstelden; stel ik m’n huis open voor onderduikers, of is het te gevaarlijk? Het Dilemma Doolhof en de Erevelden zijn vrij toegankelijk en goed bereikbaar met trein en bus. Meer info hier.

Eindhoven

De bevrijding had voor Eindhoven geen feestelijk begin. De lichtkogels die een dag na de bevrijding aan de hemel prijkten, werden door de bevolking aangezien voor vuurwerk. In feite waren ze een voorbode van een laatste bombardement van de Duitsers waarbij 227 burgers om het leven kwamen. De wandeling neemt de bezoeker mee langs een aantal belangrijke oorlogsmonumenten en getroffen locaties.

“Frappant was dat tijdens de bevrijding van Eindhoven er nog steeds Duitsers aanwezig waren. De Amerikaanse parachutisten landden vanuit het noorden in het centrum, en het Britse leger viel de stad binnen vanuit het zuiden. De aanwezigheid van de Philips fabriek maakte de stad een gewild target. Één dag na de bevrijding volgde er nog een bombardement van de Duitsers op de fabriek. Hier werd namelijk oorlogsmaterieel gemaakt; de voornaamste reden dat de geallieerden Eindhoven wilde heroveren.” – Franca Gilsing, gids Eindhoven

De wandeling zal ook een aantal vrouwelijke verzetshelden eren die actief waren tijdens de oorlog. Daarnaast is er aandacht voor de architectuur van Eindhoven; dit is namelijk Wederopbouwarchitectuur. De binnenstad moest bijna in z’n geheel vernieuwd worden en heeft dus een speciaal verhaal. Uiteraard komen ook alle belangrijke oorlogsmonumenten aan bod.

Algemene informatie

Eindhoven in Oorlogstijd – stadswandeling
Reserveren: Brandstore Eindhoven, tel.: 040 297 9115
Ticketprijs €7,5
De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

 

's-Hertogenbosch

Binnenkort volgt er meer informatie over deze stadswandelingen. 

GROEPSARRANGEMENTEN

In samenwerking met de Brabantse WOII partners en Battlefield Discovery heeft Brabant Remembers speciaal voor groepen verschillende arrangementen ontwikkeld. Of u nu een dagtour of een korte excursie wilt organiseren, de verhalen en de locaties rondom Operation Market Garden, Slag om de Schelde of de Liniecrossers in de Biesbosch bieden een prachtige verhaallijn.

NATIONAAL MONUMENT KAMP VUGHT

Kamp Vught, ook wel Konzentrationslager Herzogenbusch, werd in 1943 gebouwd en was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. In slechts 18 maanden, zaten meer dan 32.000 mensen hier gevangen. Veelal omdat zij Joods waren of omdat zij bij het verzet zaten. Het herinneringscentrum van National Monument Kamp Vught verteld over het ontstaan van het kamp en over het nationaalsocialisme tijdens de tweede wereldoorlog.

In combinatie met een rondleiding biedt Nationaal Monument Kamp Vught arrangementen aan voor groepen in ons museumcafé, dat een mooi uitzicht biedt op de omliggende lunetten (oude verdedigingswerken).

 

OORLOGSMUSEUM OVERLOON

Oorlog hoort in het museum. Dat is het motto van het Oorlogsmuseum. Het Oorlogsmuseum Overloon presenteert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. U ziet hier hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren, maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging. Er is aandacht voor het verzet, maar ook voor de vervolging. Ten slotte wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan de bevrijding, met speciale aandacht voor de Slag bij Overloon.

Het museum is uitstekend geschikt voor bijv. groepsbezoek, een familiedag, een reünie of een dagje-weg met de club. We hebben daarvoor verschillende arrangementen, naar keuze mét of zonder entree tot het museum, en voor groepen vanaf 20 tot 250 personen. Ook zijn er naast de genoemde arrangementen legio aan mogelijkheden. Informeer gerust bij ons.

BIESBOSCH MUSEUMEILAND

Het Biesbosch MuseumEiland is een museum in Werkendam in Noord-Brabant. Het werd geopend in 1994. In het natuurmuseum wordt aandacht besteed aan de jacht, de visserij, de griend- en rietcultuur en de geschiedenis. Ook het verzet in de Tweede Wereldoorlog in de Biesbosch komt uitgebreid aan bod.

Het museum heeft verschillende vaar- & wandelarrangementen die je helpen de Biesbosch te ontdekken. Bekijk het huidige aanbod (en vaartijden) op de website.

Informatie

We nodigen je uit bij onze Brabant Remembers-locaties en -evenementen om kennis te maken met de buitengewone en indrukwekkende verhalen die tussen 1940 en 1945 in Brabant plaatsvonden. Als je vragen hebt of meer wilt weten over de Brabant Remembers-locaties, Brabant Remembers-partners, package deals en (groeps)tarieven, of als je een persoonlijke offerte wilt aanvragen, aarzel dan niet om contact op te nemen:

Zelf een arrangement op onze pagina aanbieden? Neem contact met ons op over hoe je deze kunt aanleveren.