Arrangementen

Bezoek Brabant en ervaar de vele mogelijkheden op het gebied van WOII herdenkingstoerisme. Brabant is de provincie waarin in het najaar van 1944 tot aan de lente van 1945 zwaar is gevochten. Gedurende deze periode liep de frontlinie dwars door de provincie. Hierdoor kent Brabant veel interessante locaties die vandaag bezocht kunnen worden en waar talloze indrukwekkende verhalen over thema’s als bezetting en bevrijding verteld kunnen worden.

Wandel door 75 jaar bevrijd Brabant

Tekst door: Roos de Soete

Ontdek bevrijd Breda, Eindhoven, Bergen op Zoom en Den Bosch tijdens Brabant Remembers. Ter ere van het jubileum van de 75e jarige Brabantse bevrijding worden er in deze steden indrukwekkende stadswandelingen georganiseerd, om zowel de vrijheid te vieren als de geschiedenis te herdenken. Elke stad heeft hieraan een andere invulling gegeven en illustreert zo hoe enorm de impact van de Tweede Wereld Oorlog was.

Breda

In de geschiedenis van oorlogen of onlusten heeft de geografische ligging van Breda er voor gezorgd dat de stad vaak in de lijn van de strijd lag. Naast alle verwoesting en ellende heeft dit tot gevolg gehad dat Breda een rijke geschiedenis kent. Van de Tweede Wereldoorlog staat bijvoorbeeld de Vlucht van Breda in het collectieve geheugen van de stad gegrift. Vijftigduizend Bredanaars werden in de meidagen van 1940 geëvacueerd. De wandeling gaat dan ook langs het monument ‘de Vlucht’ in het Valkenbergpark. Maar ook langs het beeld van Judith op de Grote Markt en de St. Joostkapel met hun eigen bijzondere verhalen.

Als het gaat om de bevrijding van Breda, komt er één naam opvallend vaak voor; Stanislaw Maczek, een van de hoofdpersonen uit de 75 door Brabant Remembers verzamelde oorlogsverhalen. Deze Poolse generaal gaf leiding aan de enige militaire eenheid die Breda wist te bevrijden met opvallend weinig schade aan stad en burgers. Hij ontving hiervoor het aanbod tot ereburgerschap en tot de dag van vandaag zijn er veel Poolse invloeden te vinden in de stad. Tijdens de bevrijdingswandeling wordt hier dieper op ingegaan, en komen bijvoorbeeld de Poolse Kapel en de Poolse Tank aan bod. Uiteraard wordt ook de expositie over Maczek op het Kasteelplein niet overgeslagen.

Algemene informatie

Reserveren: VVV Breda, tel.: 076-5222093 of info@vvvbreda.nl
Ticketprijs: €8,95
De wandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Zaterdag 19 oktober, aanvang 11.00 uur
Zondag 20 oktober, aanvang 11.00 uur
Zaterdag 26 oktober, aanvang 11.00 uur
Zondag 27 oktober, aanvang 11.00 uur
Dinsdag 29 oktober, aanvang 14.00 uur

Kijk voor meer informatie, actuele tijden en om te reserveren op: www.vvvbreda.nl 

Bergen op zoom

In Bergen op Zoom staat de Slag om de Schelde centraal. Tijdens deze operatie, de grootste tijdens WO2 op Nederlands grondgebied, werkten de Britse, Canadese en Poolse troepen samen, om zo de Westerschelde te heroveren. Dit was van belang omdat deze doorgang de toegangsweg naar Antwerpen vormde; de toekomstige aanvoerhavenstad van de geallieerden.

“De brug die tijdens de Slag om de Schelde verwoest is geraakt heeft nog een andere belangrijke rol gespeeld. Een Duitse en een Canadese generaal hebben tijdens de oorlog met getrokken pistolen tegenover elkaar gestaan. Door een weigerend wapen mondde dit uiteindelijk niet uit in een dodelijk vuurgevecht. Na de oorlog in 1986 zijn deze luitenants Kipp en Holst uitgenodigd door de stad om elkaar de hand te schudden.” – Guust Hermans, gids Bergen op Zoom

De wandeling vindt plaats in het historische centrum en neemt de bezoeker mee langs diverse monumenten en locaties. Ook het ongelooflijke verhaal van verzetsvrouw Mientje Proost (zie Brabant Remembers) komt langs net als de verhalen over de bevrijding die visueel ondersteund worden door de Bergen op Zoomse Fotoclubs die foto’s hebben opgehangen door de hele stad.

Algemene informatie

Stadswandeling door het historische centrum
Reserveren: VVV Brabantse Wal, tel.: 0164-277 482
Ticketprijs €12,50 incl koffie/thee en bastaert bij Hotel de Draak
De wandeling duurt ongeveer 2 uur.

Zondag 13 oktober, aanvang 14.00 uur
Zaterdag 19 oktober, aanvang 14.00 uur

Extra’s 

Het Dilemma Doolhof
Naast de historische stadswandeling is ook het Dilemma Doolhof, gelegen tussen de militaire erevelden, onderdeel van Brabant Remembers. Dit interactieve kunstwerk stelt de bezoeker voor dezelfde soort dilemma’s als waar de verzetsstrijders mee worstelden; stel ik m’n huis open voor onderduikers, of is het te gevaarlijk? Het Dilemma Doolhof en de Erevelden zijn vrij toegankelijk en goed bereikbaar met trein en bus. Meer info hier.

Eindhoven

De bevrijding had voor Eindhoven geen feestelijk begin. De lichtkogels die een dag na de bevrijding aan de hemel prijkten, werden door de bevolking aangezien voor vuurwerk. In feite waren ze een voorbode van een laatste bombardement van de Duitsers waarbij 227 burgers om het leven kwamen. De wandeling neemt de bezoeker mee langs een aantal belangrijke oorlogsmonumenten en getroffen locaties.

“Frappant was dat tijdens de bevrijding van Eindhoven er nog steeds Duitsers aanwezig waren. De Amerikaanse parachutisten landden vanuit het noorden in het centrum, en het Britse leger viel de stad binnen vanuit het zuiden. De aanwezigheid van de Philips fabriek maakte de stad een gewild target. Één dag na de bevrijding volgde er nog een bombardement van de Duitsers op de fabriek. Hier werd namelijk oorlogsmaterieel gemaakt; de voornaamste reden dat de geallieerden Eindhoven wilde heroveren.” – Franca Gilsing, gids Eindhoven

De wandeling zal ook een aantal vrouwelijke verzetshelden eren die actief waren tijdens de oorlog. Daarnaast is er aandacht voor de architectuur van Eindhoven; dit is namelijk Wederopbouwarchitectuur. De binnenstad moest bijna in z’n geheel vernieuwd worden en heeft dus een speciaal verhaal. Uiteraard komen ook alle belangrijke oorlogsmonumenten aan bod.

Algemene informatie

Eindhoven in Oorlogstijd – stadswandeling
Reserveren: Brandstore Eindhoven, tel.: 040 297 9115
Ticketprijs €7,5
De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

Zaterdag 14 september, aanvang 11.00 uur
Zaterdag 21 september, aanvang 11.00 uur

Voor groepen zijn er op aanvraag stadsgidsen beschikbaar voor elke gewenste data.

Extra’s

De Lichtjesroute
Ook onderdeel van het 75 jarige jubileum van de bevrijding is de Lichtjesroute. De 22km lange route door de stad is verlicht met duizenden lichtjes, een gebruik om de bevrijding te vieren dat nog stamt uit de periode van de bevrijding zelf. De lichtjesroute is eveneens te boeken en zal bestaan uit een twee uur durende bustour op 27 september en 4 oktober.

 

's-Hertogenbosch

Binnenkort volgt er meer informatie over deze stadswandelingen. 

Tours en packages voor touroperators

In samenwerking met de Brabantse WOII partners en Battlefield Discovery heeft Brabant Remembers speciaal voor de touroperator markt verschillende arrangementen ontwikkeld. Of je nu dagtour of een korte excursie wilt organiseren, de verhalen en de locaties rondom Operation Market Garden, Slag om de Schelde of de Liniecrossers in de Biesbosch bieden een prachtige verhaallijn.

Bekijk via de knop hiernaast het overzicht van de verschillende arrangementen. Hieronder hebben we tours uitgelicht.

Brabant Remembers Tour | Operatie Market Garden - Eendaagse tour per bus

De grootste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis, een gewaagd plan en een wanhopig gevecht om de weg naar Arnhem vrij te houden. Market Garden is vooral bekend van de Slag om Arnhem, maar veel van de gebeurtenissen van Market Garden vonden plaats in Brabant. Deze tour brengt je naar de plekken in Brabant waar het lot van Market Garden bezegeld werd. Met als hoogtepunten:

 • Landingsterreinen van het US 101st Airborne Division
 • De brug bij Son
 • De aanval op Nuenen door Easy Company 506 PIR
 • Joe Mann and Robert Cole monumenten
 • Gevechten rond St-Oedenrode
 • De slag om de Eerdse Duinen
 • Kasteel Heeswijk
 • Duitse tegenaanvallen bij Veghel
 • De laatste Duitse wegonderbreking bij Koevering

En mogelijk uit te breiden met:

 • Bezoek aan Museum Bevrijdende Vleugels
 • Bezoek aan de Paulushoef
 • Bezoek aan de Molen van Eerde
 • Uitbreiding naar een meerdaagse tour
Brabant Remembers Tour | Biesbosch lijncrossers - 3 uur durende boottour

De Biesbosch is het grootste vers water vloedgebied van noordwest Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit doolhof van rivieren, kreken en eilandjes gebruikt vanaf de herfst van 1944 om illegaal tussen bevrijd en bezet gebied mensen en materialen over te brengen. De tour neemt je mee op een unieke boottrip door de Biesbosch terwijl je de verhalen hoort van het gevaarlijke kat en muis spel dat het Nederlandse verzet met de Duitsers speelde.

 • Inleidende presentatie
 • Rondvaart door de Biesbosch
 • Verhaal van Groep Albrecht
 • Overblijfselen van onderduikplekken
 • Het incident bij de Helsluis
 • De ontsnapping van Brigadegeneraal Hackett

En mogelijk uit te breiden met:

 • Combinatie met de ‘Winter aan de Maas’ tour

MUSEUM BEVRIJDENDE VLEUGELS

Ga terug naar de tijd van de bevrijding: Ronkende motoren van gevechtsvliegtuigen, heldhaftige piloten en Amerikaanse parachutisten.

Bevrijdende Vleugels vertelt het heftige verhaal van – onder meer – de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding, uitvoerig belicht.

NATIONAAL MONUMENT KAMP VUGHT

Kamp Vught, ook wel Konzentrationslager Herzogenbusch, werd in 1943 gebouwd en was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. In slechts 18 maanden, zaten meer dan 32.000 mensen hier gevangen. Veelal omdat zij Joods waren of omdat zij bij het verzet zaten. Het herinneringscentrum van National Monument Kamp Vught verteld over het ontstaan van het kamp en over het nationaalsocialisme tijdens de tweede wereldoorlog.

OORLOGSMUSEUM OVERLOON

Oorlog hoort in het museum. Dat is het motto van het Oorlogsmuseum. Het Oorlogsmuseum Overloon presenteert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. U ziet hier hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren, maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging. Er is aandacht voor het verzet, maar ook voor de vervolging. Ten slotte wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan de bevrijding, met speciale aandacht voor de Slag bij Overloon.

BIESBOSCH MUSEUMEILAND

Het Biesbosch MuseumEiland is een museum in Werkendam in Noord-Brabant. Het werd geopend in 1994. In het natuurmuseum wordt aandacht besteed aan de jacht, de visserij, de griend- en rietcultuur en de geschiedenis. Ook het verzet in de Tweede Wereldoorlog in de Biesbosch komt uitgebreid aan bod.

Death Valley de Peel (Museum Klok & Peel)

In De Peel zijn honderden mensen bezig met de voorbereiding van de 75e herdenking van de bevrijding van Brabant. Hun inspanningen zullen in 2019 en 2020 resulteren in een bont scala aan bevrijdings- en herdenkingsactiviteiten. Veel van die activiteiten zullen gelieerd zijn aan het samenwerkingsprogramma Death Valley De Peel, geïnitieerd en aangejaagd door Museum Klok & Peel in Asten.

Informatie

We nodigen u uit bij onze Brabant Remembers-locaties en -evenementen om kennis te maken met de buitengewone en indrukwekkende verhalen die tussen 1940 en 1945 in Brabant plaatsvonden. Als u vragen heeft of meer wilt weten over de Brabant Remembers-locaties, Brabant Remembers-partners, package deals en (groeps)tarieven, of als u een persoonlijke offerte wilt aanvragen, aarzel dan niet om contact op te nemen:

Zelf een arrangement op onze pagina aanbieden? Neem contact met ons op over hoe je deze kunt aanleveren.