Airborne

Museum Bevrijdende Vleugels in Best

Duizenden paratroepen, honderden gliders en vliegtuigen werden 75 jaar geleden ingezet om ons land te bevrijden. Een indrukwekkend, hoopvol en intens beeld. Op basis van dit beeld bedacht Blauwe Uur ‘Airborne’, een installatie met duizenden witte vlaggen boven je hoofd, op de heide naast museum Bevrijdende Vleugels. Deze vlaggen staan symbool voor de vele parachutisten die hier naar beneden kwamen én voor vrijheid, feest en vrede. Na zonsondergang worden met videoprojecties op de vlaggen het vallen, het zweven op de wind en de veelheid aan parachutisten verbeeld. Met Airborne creëert Blauwe Uur een moment om je te verbeelden wat er 75 jaar geleden is gebeurd.

Airborne

“Duizenden paratroepen vallen uit de hemel boven Brabant om een oorlog te stoppen.
We kijken omhoog en eren hen die voor ons springen.
De wind neemt ons mee en maakt ons vrij.”

Het woord ‘Airborne’ is de kern van de historische gebeurtenissen die zich 75 jaar geleden in het gebied rond Best afspeelden. Gedragen door de lucht werden duizenden paratroepers, gliders en vliegtuigen ingezet om ons land te bevrijden. De lucht was vol – een indrukwekkend, hoopvol en intens beeld. Gebaseerd op dit beeld maakte Blauwe Uur een kunstinstallatie met een hoofdrol voor de lucht.

Boven het stukje heide naast Museum Bevrijdende Vleugels is een immens canvas gecreëerd van duizenden witte vlaggen, boven de hoofden van het publiek. De vlaggen staan zowel voor de vele parachutisten die hier naar beneden kwamen als voor een symbool van vrijheid, feest en vrede. Op de wapperende vlaggen zijn vanaf de avondschemering projecties te zien die de sprong, het vallen, het zweven op de wind, de veelheid van parachutisten verbeelden. De vlaggen, de lucht: een canvas voor de herinnering aan een belangrijk moment in de geschiedenis. Je kan er onder door lopen, gaan zitten, rustig naar de hemel staren.
Airborne is een kunstwerk dat je steeds anders kunt zien. De wind, het tijdstip, de kleur van de lucht en de projecties maken een schouwspel in beweging. Een schouwspel om je bij te verbeelden wat er 75 jaar geleden is gebeurd.

Corona-virus?
Museum Bevrijdende Vleugels is weer open voor het publiek! Helaas hebben door het corona virus de projecties in de avonduren geen doorgang kunnen vinden. De installatie Airborne is wel te bezichtigen op het terrein van het museum.

Tickets en praktische informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE
Locatie: Het heideveld bij museum Bevrijdende Vleugels (Sonseweg 39, Best)
Data: Het kunstwerk is van 7 maart tot november te bezoeken.

TICKETS
De kunstinstallatie Airborne is gratis te bezoeken. Wij bevelen een aanvullend bezoek aan museum Bevrijdende Vleugels aan.

Roadmovie

Binnenkort meer informatie

Over Blauwe Uur:

Blauwe Uur is het collectief van kunstenaars Andrea Dröes, Jurjen Alkema en Jos Agasi. Samen creëren zij (audio)visuele ervaringen. Ze transformeren ruimtes met videoprojecties en weten met hun hypnotiserende beeldtaal het publiek mee te nemen naar andere werelden. Het werk van Blauwe Uur is te zien op diverse festivals en evenementen, vaak in de open lucht en altijd site specifiek.
Met specialismen in lichtontwerp, grafische vormgeving, scenografie, animatie en muziek creëren de drie leden van Blauwe Uur (interactieve) installaties en performances met muziek. Blauwe Uur werkte eerder samen met onder andere Van Gogh Museum, Concertgebouw, Gelders Orkest, Philharmonie Zuid, Ragazze Quartet, De Staat en Remy van Kesteren.

Credits Airborne
Concept: Blauwe Uur
Artistieke leiding: Jos Agasi
Productiebegeleiding: Willem Verheij
Foto kunstenaars: Anna van Kooij