In 2019 en 2020 vieren we dat Brabant 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een provinciebreed cultureel programma. Eén van de iconische projecten uit dit programma is de collectie STILLLEVEN, waarin sleutelscènes uit deze verhalen zijn vastgelegd in 75 miniatuurvormen door Studio Rocco Verdult.

Social designer Rocco Verdult uit Eindhoven bedacht in zijn rol als creatief curator voor Brabant Remembers het concept STILLLEVEN; een collectie van 75 maquettes waarbij het publiek letterlijk om het verhaal heen kan lopen en zo vanuit verschillende perspectieven naar de sleutelscène kan kijken. Momenten uit de WOII-geschiedenis, waar nog geen beeld van was, krijgen met STILLLEVEN vorm en zijn hierdoor makkelijker inleefbaar. Letterlijk naar het moment kunnen kijken, maakt dat je het onthoudt én door kunt vertellen. Aan de toeschouwer om te bedenken; “Wat zie ik? Wat gebeurt hierna? Wat roept dat bij mij op?”

De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in de nacht zijn zwart. Slechts de hoofdrolspelers in de scène zijn gekleurd waardoor de menselijke kant van elk verhaal centraal staat en het publiek de kans krijgt zélf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Elke bezoeker bepaalt vervolgens zelf het feitelijke verhaal te lezen en/of hierover met anderen in gesprek te gaan.

Expositie

Brabantse gemeenten hebben het STILLLEVEN van hun eigen verhaal eerst ingezet bij lokale activiteiten. Vanaf 16 november 2019 tot en met mei 2020 zijn alle 75 STILLLEVENS te zien in één overzichtsexpositie op het stadsbalkon in de LocHal in Tilburg.

 

Expositie STILLLEVEN | LocHal Tilburg 

LocHal Tilburg | Stadsbalkon | 16 november t/m mei 2020 | op werkdagen geopend tussen 08:00-22:00 uur / zaterdagen geopend tussen 09:00-17:00 uur / zondagen geopend tussen 12:00-17:00 uur  | gratis entree

CORONA-VIRUS
De LocHal in Tilburg sluit wegens de ontwikkelingen rondom het Corona-virus tot nader order de deuren voor publiek. Dit betekend dat ook de expositie STILLLEVEN niet te bezoeken is. Wij zijn aan het kijken naar de mogelijkheden om de expositie te verlengen zodat deze op een later tijdstip te bezoeken is. Zodra hier meer over bekend is, zullen wij dit melden op deze pagina en in onze nieuwsbrief (schrijf je hier in voor de nieuwsbrief). 

Over Studio Rocco Verdult

Studio Rocco Verdult ontwikkelt vernieuwende concepten met als doel het verbinden van mensen. De ontwerpen worden gekenmerkt door de kracht van eenvoud en het gebruik van herkenbare middelen. Brabant Remembers heeft Rocco Verdult gevraagd te kijken hoe de WOII-geschiedenis op een eigentijdse manier doorverteld kan worden aan jongere generaties.